BANSKI DVORI

Na dnevnom redu SDP-ova interpelacija zbog plana otkupa Ine

02.02.2017 u 07:45

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), kojima se predviđa ukidanje mogućnosti da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom, na dnevnom su redu današnje sjednice Vlade RH, na kojoj će se, što na otvorenom što na zatvorenom dijelu, raspravljati o 20-ak točaka

Ovakve izmjene ZKP-a Ministarstvo pravosuđa predlaže uz obrazloženje, kako piše današnji Večernji list, da je nakon odluke Ustavnog suda u aferi Agram, u kojoj se zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i druge tereti za kriminal težak 20 milijuna kuna, zamjena istražnog pritvora jamčevinom postala bespredmetna. 

U tom je slučaju, naime, Ustavni sud odlučio da se Bandić ne mora vratiti u pritvor koji mu je određen zbog kršenja uvjeta obrane sa slobode, odnosno utjecaja na svjedokinju Vidu Demarin, koja je istražiteljima rekla da ju je nagovarao na promjenu iskaza. Dodatno, Ustavni je sud odlučio i da mu se treba vratiti 15 milijuna kuna koje je položio kao jamčevinu, umjesto da se taj novac vrati u proračun.

Na dnevnom je redu je i izvješće o Interpelaciji o radu Vlade i njezinom postupanju vezano uz najavljenu renacionalizaciju INA-e i privatizaciju 25 posto manje jedne dionice HEP-a, koju je u saborsku proceduru uputio Klub SDP-a. Uz to, na dnevnom je redu nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem te izmjene Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Na dnevnom su redu i izmjene četiriju uredbi te jedna odluka, vezane uz ustroj, rad, plaće i zapošljavanje u Ministarstvu unutarnjih poslova - Uredba o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika i Uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja te odluka o davanju odobrenja MUP-u za novo zapošljavanje na određeno vrijeme. Također, Vlada bi trebala donijeti i odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovati svoj pregovarački odbor.