BUBALO MASNO PLAĆAO STARE GUME

Osječki gradski čelnici umalo stradali na autocesti!

29.07.2013 u 12:03

Dotrajale gume na službenom automobilu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Osijek

Bionic
Reading

Samo je veliko vozačko iskustvo i profesionalna smirenost službenog vozača Grada, Darka Bokuna, spasila živote i zdravlje zamjenika osječkoga gradonačelnika, Denisa Ambruša i pročelnika UO za društvene djelatnosti, Dražena Alerića, kada im je na putu za Zagreb pri brzini od 160 km/h na službenom vozilu eksplodirala prednja lijeva guma. I premda su nove gume kupljene prije nepuna tri mjeseca, osječki čelnici bili su zatečeni kada su vidjeli da prednje gume na automobilu potječu iz 2009., a stražnje iz 2010. godine

'Automobil je odjednom zaplesao i počeo podrhtavati. Vidio sam u lijevom retrovizoru dim, otpustio gas i čvrsto držao volan te lagano pritiskao kočnicu dok nisam smirio vozilo na zaustavnom traku. Imali smo sreće što je promet na autocesti slab i nikoga nije bilo u blizini', rekao nam je Bokun, kojemu je u četvrtak ujutro prvi put eksplodirala guma otkad posljednjih dvadesetak godina vozi gradske oce.

Uzbuđeni, ali i sretni što je sve dobro prošlo, sva trojica izišla su iz vozila pogledati što se dogodilo. Uslijedio je novi šok kada su na iskidanoj gumi vidjeli da je, kao i prednja desna, starija od tri i pol godine, dok su dvije stražnje bile mlađe tek nekoliko mjeseci, no već prilično istrošene.

'Ne razumijem da se netko na takav način poigrao našom sigurnošću', rekao nam je Alerić te ispričao kako su odmah mobitelom provjerili kada su na Renaultu laguni, kojim su upravo putovali, posljednji put zamijenjene gume.

Ostali su zatečeni saznavši da su nove gume Continental stavljene 3. svibnja, neposredno uoči lokalnih izbora. Budući da su i prošle godine na tom automobilu gume mijenjane najmanje dva puta, zatražili su istragu otkud na službenom vozilu stare gume, kada se svakih nekoliko mjeseci kupuju i postavljaju nove.

Pregledom računa u Službi za zajedničke poslove utvrđeno je da je posljednje četiri godine za kupnju automobilskih guma Grad izdvojio približno 350.000 kuna! Posljednji put gume su plaćene 9.480 kuna, a one kupljene u travnju 2012. stajale su 9.925 kuna. Za mandata gradonačelnika Krešimira Bubala gume su uvijek kupovane kod istog dobavljača – Prokš company d.o.o., a robu je preuzimao Bubalov osobni vozač kojega je postavio za šefa voznog parka, Ronald Pavošević. Bubalo ga je sa sobom poveo iz Županije, kada je prije četiri godine funkciju župana zamijenio gradonačelničkom.

Grad je odmah nakon incidenta s prsnućem gume angažirao prometnog vještaka kako bi se vjerodostojno utvrdile sve relevantne okolnosti, ne samo o starosti i istrošenosti guma na Renaultu laguni, nego i o servisima te održavanju drugih vozila i nabavkama dijelova za potrebe gradskog voznog parka.

Otkako je za gradonačelnika došao Ivica Vrkić, Ronald Pavošević više ne vozi službena vozila. U vrijeme nemilog događaja u četvrtak bio je na godišnjem odmoru, no odmah se vratio na posao i neslužbeno ponudio sporazumni raskid radnog odnosa.