OD ODJEĆE DO KOZMETIKE

Ovo je najopasnija roba na europskom tržištu

20.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Garderoba, igračke, električni uređaji i kozmetika često su uzrok ozljeda, gušenja i strujnih udara. Zemlje članice EU-a upozoravaju na opasnost korištenja ove jeftino proizvedene robe koja uglavnom potječe iz Kine, piše Deutsche Welle

Proizvodi 'niotkuda' 

Od proizvoda povučenih s europskog tržišta zbog nesigurnosti ili drugognedostatka, 17 posto ili njih 330 dolazi iz samog EU-a, uključujući 60proizvoda iz Njemačke, 49 talijanskog porijekla, a 45 bugarskog. Onošto predstavlja ozbiljan problem jest 11 posto opasnih proizvoda koji suse našli na tržištu EU-a, a kojima se ne zna porijeklo. Europskakomisija pokrenula je zakonsku inicijativu po kojoj će svi proizvodi ueuropskim trgovinama ubuduće morati imati točno navedeno mjestoproizvodnje.

Iako EU ima jedan od najboljih sustava za nadgledanje sigurnosti neprehrambenih proizvoda, za Europljane i dalje postoji opasnost da im nešto od kupljenog u trgovinama nanese fizičku ili kemijsku ozljedu, da izazove gušenje, davljenje ili električni šok, navodi se u Bruxellesu.

Tijekom 2012. godine 2.278 takvih proizvoda povučeno je s europskog tržišta. Modni i odjevni predmeti na prvom su mjestu po opasnosti za potrošače, piše Deutsche Welle.

'Možda će vam to zvučati čudno, ja sam pretpostavljao da se radi o igračkama', izjavio je europski povjerenik za zdravlje i potrošačku politiku Tonio Borg predstavljajući posljednji izvještaj Europskog sustava za brzo uzbunjivanje u slučaju opasnih proizvoda (RAPEX).

'Identificirani su problemi u dizajnu, kemijskom sastavu, pletivu koji mogu uzrokovati gušenje, davljenje, reakcije po tijelu i to su bili proizvodi koji su u najvećem broju povučeni s tržišta', kaže Borg.

Ako ste izbjegli mogućnost da vas 'garderoba ugrozi', obratite posebnu pozornost na igračke. Često dolazi do gutanja manjih dijelova koji otpadnu s igračke, ozljeda od žica ili trovanja kemikalijama od kojih su napravljeni pojedini dijelovi.

'Dvadeset posto dokazano neispravnih proizvoda uklonjenih s tržišta EU-a su igračke', navodi se u Bruxellesu.

Tek na trećem mjestu su električni uređaji, poput mikrovalnih pećnica i kuhala za vodu koja znaju 'ničim izazvana' eksplodirati, zatim slijede neispravna motorna vozila pa kozmetika