FAB-1500

Ovom bombom teškom 1,5 tona Rusi su desetkovali ukrajinsku obranu i osvojili Avdiivku

11.03.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Rusija je počela koristiti snažnu avio bombu koja je desetkovala ukrajinsku obranu i narušila ravnotežu na prvim crtama bojišnice. Rusi su učinili to pretvaranjem osnovnog oružja iz sovjetske ere u leteću bombu koja može napraviti krater širok petnaest metara, piše CNN

Riječ je o bombi FAB-1500, oružju od 1,5 tona, od čega gotovo polovica otpada na eksploziv, najmoćnijoj iz obitelji 'glupih bombi' iz sovjetske ere koje se sada pretvaraju u tvornici blizu Moskve u jeftinu, ali moćnu verziju projektila. Preinakama se ona zapravo pretvara u klizeću bombu (glide bomb), a ona na svoju metu usmjerava pomoću sustava za navođenje i sklapajućih krila koja joj omogućuju da klizi prema meti, čime ima puno dalji domet nego što ga je imala izvorna verzija u kojoj je to bila bomba slobodnog pada. Izbacuje se iz borbenih aviona, a Rusi za to koriste Suhoj Su-34, s udaljenosti od 60 do 70 kilometara, što je izvan dosega većine ukrajinskih protuzračnih sustava, piše CNN.

Korištenje modificirane bombe FAB-1500 još je jedan primjer toga da Rusija vodi svoj rat u Ukrajini izazivajući golema razaranja prije nego što pokuša zauzeti teritorij. Nedavne videosnimke s bojišnice u regiji Doneck ilustrirale su ogromnu snagu ovih bombi dok su pogađale termoelektrane, tvornice i nebodere - mjesta s kojih Ukrajinci koordiniraju svoju obranu. Joseph Trevithick, koji je pisao o razvoju bombe za TheWarZone, kaže da oni 'nude novu i daleko destruktivniju opciju izdvojenog udara za mnoge ruske taktičke avione koji također pomažu pilotima da ostanu dalje od neprijateljske obrane'.

  • +2
Ruske bombe FAB-500 Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

O razvoju nove inačice počelo se pisati još u rujnu prošle godine, kada se testirala njena preciznost, a ruski blogeri tvrde da je precizna unutar pet metara. Navodno se već koristila u Hersonu na jugu Ukrajine i u Harkivu na sjeveru, kao i manja bomba FAB-500, a bila je jedno od presudnih oružja u ruskom osvajanju Avdiivke. Vojnik iz ukrajinske 46. zasebne aeromobilne brigade prošlog tjedna rekao je za CNN iz grada Krasnohorivka u Donecku, na prvoj liniji bojišnice: 'Ranije smo bili granatirani samo topništvom. Sada su orci (pogrdni ukrajinski naziv za Ruse) postali agresivniji i počeli koristiti sredstva zračnih snaga, posebno FAB-1500.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forces News

'Zašto koriste FAB-1500? Jer je šteta koja time nastaje vrlo ozbiljna. Ako i preživiš, sigurno ćeš biti ozlijeđen. To stavlja velik pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Iako su se do sada više-manje navikli na FAB-500, FAB-1500 je pakao', rekao je ukrajinski vojnik za CNN. Korištenje FAB bombi postalo je ključni element u ruskoj ofenzivi u regiji Doneck, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske obrane u i oko Avdiivke, koja je pala u veljači.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hindustan Times

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Juri Ihnat rekao je za CNN: 'Uoči i tijekom bitke za Avdiivku stotine zračnih bombi lansirane su u roku od nekoliko dana. Samo u 48 sati u pravcu Avdiivke iskorišteno ih je 250.' Rekao je i da preinaka FAB-1500 u klizeću bombu nije jeftina ni brza, ali da ipak košta puno manje nego novi klizeći projektil, čija se cijena kreće u milijunima dolara. Viši znanstveni suradnik na Royal United Services Institute u Londonu Justin Bronk navodi da su Rusi time dobili jaku vatrenu moć kojom mogu djelovati na ukrajinsku obranu i povećavati joj gubitke, ali da to još uvijek nije dovoljno da iz temelja promijeni stanje na bojišnici.

Bronk kaže da je američki sustav Patriot, koji koriste Ukrajinci, praktički jedini koji se dometom može suprotstaviti ovoj ruskoj prijetnji, ali ukrajinska vojska ima ograničen broj tih sustava i raketa za njih, na što je utjecalo i otezanje u američkom Kongresu oko usvajanja paketa vojne pomoći Ukrajini.