ZVUČI VAM POZNATO?

Događa se i u Njemačkoj: Šefica televizije trošila javni novac na privatne zabave, taksirala supruga u Audiju A8, renovirala vlastiti ured za 650 tisuća eura...

09.08.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Državno tužiteljstvo u Berlinu pokrenulo je istragu protiv predsjednice ARD-a (saveza javnih televizija Njemačke) i direktorice RBB-a (regionalne javne televizije za regiju Berlin-Brandenburg) Patricije Schlesinger zbog sumnje na prevaru i iskorištavanje javnih sredstava nakon što je poslovni list Business Insider objavio kako je koristila skupe službene automobile, potpisivala sumnjive konzultantske ugovore te potrošila gotovo 650 tisuća eura javnog novca na renoviranje vlastitog ureda

Kako donosi FAZ, istraga se vodi i protiv Schlesingerinog supruga, bivšeg novinara Spiegela Gerharda Spörla, te bivšeg šefa upravnog odbora RBB-a Wolf-Dietera Wolfa.

Business Insider objavio je kako je Patricia Schlesinger potrošila nevjerojatnih 650 tisuća eura javnog novca za renoviranje vlastitog ureda, koristila službeni automobil Audi A8 s čak dva službena vozača za prijevoz u privatne svrhe, uključujući i prijevoz njezinog supruga na posao, a na taj službeni automobil javna televizija Berlina i Brandenburga čak je platila i porez, što je po njemačkom zakonu obveza korisnika. Schlessinger se optužuje i za neopravdano povećanje plaće na 300 tisuća eura godišnje plus bonusi, ugovaranje mirovine od nevjerojatnih 15 tisuća eura, kao i privatne domjenke u svojoj kući koje je financirala iz javnih sredstava.

Novinar Business Insidera Kayhan Özdenc objašnjava otkriće Izvor: Društvene mreže / Autor: Die Welt TV

Dakako, odmah po objavi afere Schlesinger je podnijela ostavku na obje dužnosti, ustvrdivši da će joj to pomoći 'obraniti se od optužbi'. Sljedećeg utorka čeka je i saslušanje pred pokrajinskim parlamentom Brandenburga, gdje je sazvana posebna sjednica o poslovanju RBB-a.

Na saslušanje su bili pozvani i predsjednica Vijeća za radiodifuziju Friederike von Kirchbach, te već spomenuti Wolf-Dieter Wolf, predsjednik upravnog vijeća RBB-a koji je obuhvaćen istragom, no oboje su - zasad - odbili poziv za saslušanje, što sugerira da je načeta još veća afera. 'Ostavkom gospođe Schlesinger ne završava ovaj slučaj', rekao je Daniel Keller, predsjednik brandenburškog ogranka vladajućeg SPD-a, koji je najavio i temeljitu reviziju ugovora financiranja javne televizije.