BOLAN I MUČAN PROCES

Pernar proglašen krivim za napad na umjetnicu: 'Ohrabrujuća pobjeda'

02.05.2024 u 19:42

Bionic
Reading

Ivan Pernar proglašen je krivim zbog incidenta koji je izazvao u srpnju prošle godine tijekom preformansa Arijane Lekić-Fridrih ispred molitelja na Trgu bana Jelačića

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih nakon dugih 10 mjeseci borbe u četvrtak je na sudu pobijedila Ivana Pernara u tužbi koju je protiv njega podigla nakon incidenta u srpnju prošle godine. Naime, tijekom njezina performansa Tiha misa, kojim upozorava na na femicid i neravnopravnost žena u društvu, na Trgu bana Josipa Jelačića Ivan Pernar napao je Lekić-Fridrih.

"Primio je moju ruku na bolan način, izvrnuo je i prešao mojom rukom i svojim dlanom preko mojih grudi", ispričala je Arijana Lekić-Fridrih, koja je Pernara tužila na temelju Zakona o ravnopravnosti spolova zbog povrede dostojanstva i posramljivanja, javlja Dnevnik Nove TV.

"To je jedno veliko olakšanje. Žene jako rijetko tuže i ja razumijem zašto je to tako. Zaista je i proces u policiji i samo suđenje bilo umarajuće i traumatično i teško mi zamisliti što prolaze žene koje prijavljuju i teže delikte", ispričala je Lekić-Fridrih i dodala da je situacija za žene još i gora ukoliko se napad nije dogodio u Zagrebu, već u nekoj manjoj sredini.

Slučaj protiv Pernara dugo je trajao unatoč velikom broju snimaka i svjedoka, ali i činjenici da je optuženi i sam priznao što se dogodilo.

"Jedan bolan i mučan proces, koji je uz to i dugotrajan i financijski iscrpljujuć, s obzirom da ja ne dobivam nikakvu naknadu za to. Njegova kazna je 5000 kuna kojih ide u Državni proračun", objasnila je umjetnica, ali i naglasila da, unatoč tome, svako nasilje treba prijaviti kako bi se prekršaji počeli sankcionirati.

  • +6
Molitelji i prosvjednici u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

"To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća", zaključila je.

Sud je, kaže autorica Tihe mise za Dnevnik.hr, Pernara upozorio i da više ne smije objavljivati fotografije mladih djevojaka koje su također, kao i Lekić-Fridrih, protestirale na glavnom zagrebačkom trgu u sklopu vlasitih incijativa.

"On ima jaku sljedbu na društvenim mrežama i Telegramu, tako da sam ja cijelo ovo vrijeme primala poruke vezano uz taj incident, a ja nisam nigdje govorila o njemu. Dala sam jednu izjavu na dan kad se to dogodilo. Zbog toga se nasilje nije dogodilo samo taj dan, događalo se svih 10 mjeseci suđenja", objasnila je.