POSJETILI SMO ZLATNU KRIGLU

Pivomanija trese Hrvatsku! Evo kako se zabavljaju pivopije

10.07.2016 u 18:47

  • +10

5. Požeška krigla

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik i Goran Gazdek

Bionic
Reading

Pivomanija trese Hrvatsku! Gotovo da nema mjesta u kojemu se kod kuće, iz hobija, ne kuha pivo; zanatske pivovare niču kao gljive poslije kiše; svaki iole ozbiljniji restoran uz vinsku nudi i pivsku kartu s probranim craft pivima, a sve je više gradova s pivskim događanjima. Požeška krigla je druženje homebrevera, profesionalnih pivara i pivopija u Požegi koje je u samo dvije godine, nakon dva zimska i tri ljetna izdanja, izašlo iz okvira prosječnosti, preraslo u pravi mali festival i već dobilo predznak – kultni

Da se u Zlatnoj dolini nagovještava nešto važno i veliko u pivskom svijetu, pokazala je već prva Krigla organizirana u srpnju 2014. godine u nečijem vinogradu pod sloganom ‘Pivom protiv peronospore’. Okupilo se tridesetak zaljubljenika u domaću pivsku radinost i popilo 400 litara tamnog, svijetlog, aromatičnog i dimljenog piva.

Ove godine na izletište Zlatni lug došlo je stotinjak pivara s 2400 litara piva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bilo je tu svega dobroga, čak i izvanrednoga, za istančana pivska nepca, gotovo 70 različitih stilova piva.

Posebno je predstavljeno i izazvalo je najviše pozornosti specijalno sezonsko voćno pivo s požeškim višnjama i šest posto alkohola pivovare MBC iz Požege, poznate po pivu Slawoner. Pivo s višnjama na tržištu bi se trebalo pojaviti za nekoliko dana.

Iz Osijeka je došla ekipa koja je u tri godine skuhala 83 serije piva nazvanog Dobri Pantelija. S osam stilova, Pantelija je stekao kultni status među pivopijama i postao marka koja se traži. ‘Ne mogu reći da je postao brend, mi kuhamo pivo iz hobija. Ne želimo ga komercijalizirati i na njemu zarađivati, ali smo jako zadovoljni jer je pivo dobro i jer se sviđa našim prijateljima’, kazao nam je Slavko Jakšić Hir.
Oni su na Požeškoj krigli od prvog dana i puni su riječi hvale. ‘Zlatni lug s jezerom je odličan izbor lokacije za ovakva intimna druženja pivara i civila. Ne znam gdje bi se to moglo ljepše organizirati’, ocjenjuje Jakšić.


A tih ‘civila’, kako mali pivari nazivaju one koji na druženjima dođu kušati njihova piva, bilo je pet stotina, pristiglih iz cijele Hrvatske. ‘Pivo i druženje su uvijek dobra kombinacija. Bili smo lani, baš je kul izgledalo. Okruženje je prelijepo, pivo vrhunsko, glazba odlična, a ekipa za poželjeti’, objašnjava nam Josipa Galić iz Velike zašto je i ove godine odlučila doći u Požegu. Promovirajući odgovornu konzumaciju piva, organizatori su posjetitelje pozvali dođu taksijem ili da prespavaju u šatorima koje su podigli uz jezero. Mnogi su to iskoristili pa su bezbrižno uživali u pivu. Gotovo vudstokovski ugođaj nije pokvario ni ljetni pljusak koji se sat vremena iza punoći sručio nad Požeštinom.

Hrvatska je konačno dobila ono što zemlje razvijene pivske kulture imaju već stoljećima – festival na kojemu će pivo, a ne glazbena zvijezda koja će nastupiti pod šatorom, biti u središtu pozornosti. U Požegi su to prepoznali. Ako Udruga pivara Požege sljedećih godina dobije izdašniju potporu lokalne zajednice, onda će krupnim slovima biti upisana na turističkoj karti Hrvatske kao destinacija u koju se neće ići samo zbog tamburica i vina, nego, evo, i zbog dobrog piva.