GLAVA U PIJESKU

Plenković: Hasanbegović je jasno osudio ustaški režim

01.08.2016 u 20:24

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije o odluci potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka o nekandidiranju za Hrvatski sabor, povratku Drage Prgometa i Milana Kujundžića u HDZ te dogovoru Dodik - Izetbegović. Na pitanje novinara kako komentira novi incident tehničkog ministra kulture i potpredsjednika HDZ-a Zlatka Hasanbegovića, Plenković je rekao kako je 'Hasanbegović jasno osudio ustaški režim'

O odluci Tomislava Čuljka da se ne kandidira istaknuo je kako je riječ o važnom političkom signalu koji govori da je vrijeme za nova lica na listama, i da cijeni 'gestu koja je došla u pravom trenutku'.

'On ostaje važan suradnik', rekao je šef HDZ-a Andrej Plenković, a potom komentirao povratak Prgometa i Kujundžića.

'Obavili smo razgovore proteklih tjedana, predložio sam im da se vrate u HDZ. Vjerujem da je ovaj integrativan čin prava poruka o kvaliteti smjera i snazi HDZ-a koji samostalno ide na izbore 11.9.', kaže šef HDZ-a.

Plenković je izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu u Europsku uniju, pod uvjetom da se poštivaju prava sva tri konstitutivna naroda u toj državi.

Ponovio je da prihvaća poziv na sučeljavanje koji mu je ponovno uputio šef Narodne koalicije i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

'Prilikom isticanja kandidature spremno sam rekao da želim sučeljavanja i ponuditi javnosti mogućnost da vide koje programe nude glavne stranke. Vidim da je kolega Milanović od uvreda prije nekoliko dana do današnjih izraza ljubavi evoluirao u svojim stavovima', kazao je Plenković i dodao da želi 'politici dati sadržaj'.

Obećao je da će HDZ imati kvalitetne ljude na listama te da će se zalagati za kulturu dijaloga tijekom predizborne kampanje. ne misli da je SDP nenarodna opozicija, ali smatra da na izbore idu s istim ljudima i istim program s kakvim su izgubili izbore održane u studenom prošle godine.

Na pitanje novinara hoće li pozvati bivšu predsjednicu stranke Jadranku Kosor da se vrati u HDZ, Plenković je samo kratko odgovorio kako o tome još nisu razgovarali.