POGLEDAJTE OBRAĆANJE

Plenković razočaran zbog Ukrajine: Ne razumijete vanjsku politiku!

30.11.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u današnjem obraćanju javnosti iz Banskih dvora osvrnuo se na rast BDP-a osmi kvartal zaredom. Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je jutros da je u posljednjem kvartalu BDP rastao za 2,9 posto

'To je jasan signal o rastu gospodarstva, najboljem u zadnjih osam godina. Vlada je zadovoljna takvim pokazateljima, oni svjedoče da RH ide u dobru smjeru. To osobito primjećujemo u turizmu i u izvozu. Cilj nam je postići još više stope rasta, a to smo u smjernicama definirali na 3,2 posto za 2017. godinu', kazao je premijer.

Ovakvi su pokazatelji, dodao je, posljedica aktivnih mjera koje su definirane u programu reformi za 2016. 'Dobri ekonomski pokazatelji, povećanje izvoza, BDP-a i smanjenje deficita doveli su i do poboljšanja položaja Hrvatske na izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2016. i 2017. godinu', rekao je Plenković.

Ovakve brojke dio su i rada prošle Vlade, kazao je premijer Plenković. 'Ovi su rezultati kvalitetni i zbog poruke političke stabilnosti u RH koja se odrazila i nakon i prije rezultata parlamentarnih izbora', poručio je.

Osvrćući se na komentare vezane za njegov posjet Ukrajini, kazao je kako njegov stav i stav Vlade jasan - iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, iskustvo zemlje koja je imala ratno iskustvo - nudimo i želimo ponuditi ta iskustva prijateljskoj Ukrajini. To je naša temeljna poruka. Želim otkloniti i sve dileme i kritike koje su bile upućene i od strane oporbenih aktora i komentatora, one su u cijelosti neutemeljene i razočaran sam komentarima koji pokazuju visoki stupanj nerazumijevanja naše vanjske politike. S te strane će politika moje Vlade biti konzistentna i koherentna', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na imenovanje veleposlanika u Moskvi kazavši kako vodi razgovore s ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom. 'Kad usuglasimo stav i s predsjednicom Republike, uslijedit će imenovanja veleposlanika, a među njima i veleposlanika za Moskvu', rekao je premijer.

Ina je strateška kompanija važna za gospodarstvo Hrvatske, poručio je premijer upitan razmišlja li Vlada o otkupu udjela MOL-a u toj tvrtki. 'Nastavit ćemo s arbitražnim procesima, tražit ćemo rješenje koje će omogućiti Ini da bude kvalitetna. Želimo da se otvorena pitanja koja postoje između Ine i MOL-a odvoje od širih odnosa Hrvatske i Mađarske. Želimo kroz dijalog koji vodimo na više razina i uz kvalitetnu koordinaciju svih aktivnosti unutar Hrvatske imati jasan široki konsenzus daljnjih koraka', rekao je Plenković dodavši da je izjava Zsolta Hernadija medijski komentar, a da je Vlada to primila k znanju.