obljetnica rođenja

Plenković u Velikom Trgovišću: Tuđmanovo djelo jedinstveno za Hrvate

14.05.2024 u 16:59

Bionic
Reading

U povodu 102. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, premijer Plenković u utorak je u Velikom Trgovišću istaknuo da Tuđmanovo djelo kod sve većeg broja Hrvata dobiva onaj pravi, istinski značaj koji je jedinstven i neponovljiv.

Uz predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, na obilježavanju obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Tuđmana bili su brojni članovi HDZ-a te stranački kandidati s liste za izbore za Europski parlament.

„Naravno da svake godine rado dolazimo u Veliko Trgovišće, da se prisjećamo prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja HDZ-a. Sad smo u godini u kojoj je to 25 godina od kad je preminuo. Njegovo djelo, kako vrijeme prolazi, kod sve većeg broja Hrvata dobiva onaj pravi, istinski značaj koji je jedinstven i neponovljiv”, izjavio je rekao je predsjednik HDZ-a.

„Zapalili smo svijeće i položili vijenac kod kuće Tuđmanovih, ovdje u neposrednoj blizini, prije nego što krene 15. skup posvećen predsjedniku Tuđmanu i njegovom doprinosu u stvaranju hrvatske države, stvaranju neovisnosti i slobode u obrani od velikosrpske Miloševićeve agresije”, naglasio je Plenković.

U Velikom Trgovišću tradicionalno na dan rođenja dr. Tuđmana, 14. svibnja, održava se znanstveni skup 'Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća' .

  • +22
Članovi HDZ-a u Velikom Trgovišću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon odavanja počasti dr. Tuđmanu, Plenković je istaknuo kako ga veseli što je organizator ponovo Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, a na skupu će nastupiti brojni znanstvenici koji će govoriti o Tuđmanovom doprinosu i radu u suvremenoj Hrvatskoj.

Plenković će nakon skupa zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a sudjelovati na skupu u Zaboku.

Hrvatski znanstveno-stručni skup 'Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća' pokrenuo je 2008. godine Milan Vuković, umirovljeni sudac Ustavnog suda RH. Poticaj za održavanje znanstvenog skupa bila je afirmacija povijesnih činjenica o hrvatskom narodu te svestranom i vjerodostojnom istraživanju i tumačenju stvarne povijesne uloge i značaja dr. Franje Tuđmana  (14. svibnja 1922., Veliko Trgovišće - 10. prosinca 1999., Zagreb) u stvaranju Hrvatske države i obrani njezine državne samostalnosti. Održavaju se jednom godišnje u rodnom mjestu dr. Tuđmana, Velikom Trgovišću.