kako je komunicirao?

Plenkovićev mesijanski stav otkriva: Ili će ukrotiti zmaja, ili će ga zmaj pojesti

Bionic
Reading

Dramatičan dan u Banskim dvorima tijekom kojeg je premijer Andrej Plenković mrtav-hladan trojicu Mostovih ministara izbacio iz Vlade iznenadio je sve. Jedino je on bio smiren, što se vidjelo i iz njegova nastupa tijekom obraćanja javnosti. Očito je riječ o pomno smišljenom scenariju koji nije donesen ishitreno već je danima pripreman s trustom mozgova u HDZ-u, ističu sugovornici tportala Smiljana Leinert Novosel, profesorica komunikologije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti te Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak

Plenković je obrazlažući svoju iznenadnu odluku, jednu od rijetkih kojoj nisu prethodili medijski napisi temeljeni na neslužbenim izvorima, naglasio svoju ulogu, gotovo žrtvu, u preuzimanju HDZ-a, stabiliziranju Hrvatske, spašavanju Agrokora… Leinart Novosel smatra kako je njegov gotovo mesijanski stav opravdan ako iza toga stoji preuzimanje odgovornosti.

'On gotovo uvijek naglašava sebe i svoju poziciju, ali to više radi kroz usmjeravanje na svoju odgovornost. To gotovo uvijek radi', kaže.

Plenkovićev govor tijela, unatoč izvanrednoj situaciji, nije odavao uznemirenost. Bio je, smatra naša sugovornica, dobro pripremljen. 'Bio je smiren, sređen, to je očekivao. Bio je i relativno napet, ali je bio pripremljen i mirno je to izveo. Mogli smo čuti stabilnu komunikaciju bez povišenih tonova', analizira.

Smatra da je ovim činom poslao dvije poruke: da će funkcionirati ako ima jedinstvo grupe kojoj je na čelu, a drugo je da može biti tolerantan do neke mjere i da ovako više s Mostom ne može.

Plenković o smjeni Mostovih ministara Autor: Hina

Stručnjak za političku komunikaciju Krešimir Macan naglasio je za tportal kako je Plenkovićevo jučerašnje i današnje ponašanje dalo naslutiti da je ovaj scenarij dobro promišljen.

'On se jučer smijao, bio je dobro raspoložen. Očito je sjeo je sa stratezima, ustavnopravnim stručnjacima i vidio što može napraviti', smatra Macan.

Podsjeća na jednu rečenicu s početka njegova premijerskog mandata koji su mnogi previdjeli. 'Tada je rekao da će on biti predsjednik Vlade, da su ministri koje je izabrao njegovi ministri. Do danas su to doista i bili. Bilo je i ranije trzavica s Mostom, kod izglasavanja o povjerenju HDZ-ovu ministru obrazovanja Pavi Barišiću bili su suzdržani. Danas to nisu htjeli biti. Poručio je mostovcima i Petrovu da je on zapovjednik svog broda', pojašnjava Macan.

Vjeruje da Plenkovićeva smirenost leži u činjenici da zna da bi i plan B, a to su prijevremeni parlamentarni izbori, išli njemu na ruku.

'Može li građanima reći da je bio odgovoran i da je zaštitio Inu i Agrokor? Može! Je li HDZ-a financijski stabiliziran? Je. Ima li SDP novca? Nema', nabraja Macan i dodaje da će mu glasači to i honorirati.

Napominje da je tu i iznimno dobra komunikacija te da je riječ o političaru koji bi iz briselskog birokrata mogao izrasti u državnika.

'Ovo je velika igra. Agrokor je kul odradio, a nakon toga je zajahao zmaja. Ili će ga ukrotiti, ili će ga zmaj pojesti', zaključuje Macan.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal