portret

Politički kraj Milijana Brkića? Kako je špijun iz Ljubuškoga gradio mrežu koja bi ga mogla stajati glave

27.09.2018 u 16:23

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a i Hrvatskog sabora Milijan Brkić zvani Vaso sa svakim novim razvojem događaja u aferi SMS, u međuvremenu preimenovanoj u aferu Kum, sve se više približava stranačkom i političkom bezdanu. Kad najviši politički dužnosnici ne staju aktivno u njegovu obranu, već se jedino pozivaju na institucije i odbijaju bilo što prejudicirati - a čak i javno pozivaju da 'svi moraju odgovarati' - znamo kamo to vodi. Pa vjerojatno zna i sam Brkić

Političko-špijunsko-kriminalistički triler oko falsificiranih poruka, uznemiravanja javnosti, zaplotnjačkih akcija rušenja institucija i 'probijanja' tajnih istraga bez sumnje se tek zahuktava i tko zna što će još izroditi, no simptomatično je to da je upravo ime zamjenika predsjednika HDZ-a već danas u njegovu središtu. On je imao intenzivne kontakte s bivšim policajcem iz Belišća koji je izmišljao SMS prepiske i dostavljao ih za javnu eksploataciju, upravo njegov 'prijatelj, suborac i kum' u Belišće je dojavio da se provodi istraga i naredio da se uništi sav materijal, upravo Brkićevo snalaženje i dobre veze u policijskom i sigurnosnom miljeu odavno su postali opća stvar. Na koncu, upravo on u javnosti se često doživljava bliskim s onim-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti u HDZ-u, dakle Tomislavom Karamarkom.

A ni terenske zasluge za izbor Kolinde Grabar Kitarović prije četiri godine, tvrdi se, ne bi trebalo zanemariti.

Od Klobuka do srca SOA-e

Milijan Brkić rođeni je Hercegovac iz mjesta Klobuk pokraj Ljubuškog, no već s osam godina njegova obitelj preselila se u Zagreb. Njemu i bratu to je jako teško palo, pa su nakon dva dana utekli natrag. 'Babi Ruži smo rekli da su nam ćaća i mater rekli da idemo u Klobuk, a da će oni ostati gore. Baba je na to samo rekla: 'Uslišio Bog moje molitve!' Međutim i njoj je postalo sve jasno kada je za dva dana po nas došla mjesna milicija i vratila nas u Zagreb. Poslije povratka nekoliko dana dobivali smo porcije šiba i klečanja na kukuruzu', kazao je svojevremeno Brkić za Večernji list.

U Zagrebu je nakon osnovne i srednje škole namjeravao upisati elektrotehniku, no potom se ipak odlučuje za kriminalistiku. Rat ga zatječe kao brucoša i mladi Brkić se kao dragovoljac javlja u policiju, odakle vrlo brzo prelazi u specijalnu jedinicu Alfe. Ondje će provesti punih deset godina i od običnog vojnika napredovati do zapovjednika, a na terenu će steći i nadimak Vaso - premda se porijeklo toga nikada nije uspjelo precizno utvrditi.

U javnosti su više puta objavljivana svjedočanstva o Brkićevoj hrabrosti i požrtvovnosti, pa tako i epizoda u kojoj je punih pet sati po velebitskom ledu nosio ranjenog suborca.

Početak dvijetisućitih i smjenu vlasti dočekuje u Alfama, a vrlo brzo kao zapovjednik postrojbe odbija zapovijed razbijanja blokade oko Sinja i uhićenja optuženog generala Mirka Norca. Ipak, biva tek suspendiran, a ne i otpušten, dok nešto kasnije odlazi u mirovinu. Imao je samo 33 godine.

Dvije godine radi kao vozač oftalmologa Nikice Gabrića, a onda ga Tomislav Karamarko - kojega poznaje još od sredine devedesetih, kada je navodno odbio prihvatiti kadrovski stan 'sve dok udovice njegovih suboraca nemaju riješeno stambeno pitanje' - poziva u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). Već tada u javnosti su se stidljivo počele pojavljivati optužbe o nezakonitom korištenju službi u privatne svrhe, lažiranju sigurnosnih provjera i vrlo dvojbenom kadroviranju, no događa se ubojstvo Ivane Hodak i Karamarkova iznenadna promocija u ministra unutarnjih poslova. On potom prebacuje Brkića u policijski sustav i postavlja ga za zamjenika ravnatelja policije Vladimira Fabera. Imao je samo srednju školu i odlučio se školovati uz posao.

'Glavni operativac na terenu'

Brkićev diplomski rad izrodit će se u jedan od većih skandala jer je kasnije sudski utvrđeno da je njegov velik dio prepisan - Karamarko bi kazao: 'kompiliran' - pa ga je morao pisati iznova.

Nakon gubitka izbora 2011. godine Milijan Brkić intenzivno se posvećuje stranačkom radu u HDZ-u i postaje glavni tajnik, a upravo u tom periodu nastaju legende o njegovu silnom utjecaju i moći, titulira ga se 'glavnim operativcem na terenu' i raspreda o neviđenim organizacijskim sposobnostima. Brkić je pored relativno nezainteresiranog Karamarka doista imao bolji uvid i veći upliv u zbivanja u stranačkoj bazi, a pored toga je u javnosti imao imidž HDZ-ove udarne desnice zadužene za ideološka pitanja, pa je njegova karizma naglo počela dodatno bujati te u jednom trenutku nakon brzopotezne smjene već zaboravljenog ministra branitelja Mije Crnoje biva predložen za ministra branitelja od braniteljskih udruga, a u stranačkim kuloarima pušta i neslužbene informacije da bi mogao preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova. Imao je nesreću da je baš tada eskalirala afera oko prepisanog diplomskog rada, a i da se kratkotrajni koalicijski partner Most protivio bilo kakvom Brkićevu uplivu u izvršnu vlast, pa angažman propada.

Navodno je tada zaiskrilo s Tomislavom Karamarkom, a u bratoubilačkom ratu nastradao je ovaj prvi i napustio poziciju predsjednika HDZ-a, između ostalog nakon otvorenog Brkićeva poziva da se povuče zbog afere Konzultantica. On staje na stranu Andreja Plenkovića, biva izabran za zamjenika predsjednika stranke i potpredsjednika Sabora, ali uskoro u javnost počinju izlaziti otvorena neslaganja i sukobi i s njime, i to na cijelom nizu tema.

Od dodjele i povlačenja koncesije na plažu Zlatni rat poslovnom partneru Zorana Gopca, kojeg se smatralo bliskim Karamarku i Brkiću, preko otkazivanja poslušnosti i javnog odbijanja ratifikacije Istanbulske konvencije, do disonantnih tonova povodom osude haške šestorke, ustaškog pozdrava u Jasenovcu, referendumske inicijative za promjenu izbornog sustava ili najnovijeg skupa oko procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru. Brkić je sada već stekao imidž predvodnika 'radikalne desne struje', no upućeni tvrde da ne treba odbaciti ni njegovu navodnu prorusku sklonost kada se radi o energetskim pitanjima i strateškim poslovima, posebno u plinskom biznisu.

  • +40
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zapamćeno je otkriće da je kao glavni tajnik i 'prvi operativac' stranke posudio više od četiri milijuna kuna od Prvog plinarskog društva (PPD), kompanije s unosnim ugovorima na ruskom tržištu, o čemu vrh HDZ-a navodno nije imao pojma.

Na osobnoj razini zabilježeno je da je njegova supruga posjedovala nešto manje od četiri tisuće dionica propale Karlovačke banke, koja ju je kreditirala sa 162 tisuće eura, ali i da ima manji udio u tvrtki Opatovina, koju je ista banka kreditirala s čak 142 milijuna kuna. Istrage i procesi koji su se vodili nisu okrznuli obitelj Brkić jer je zaključeno da se radi tek o rizičnim plasmanima banke.

Što otkriva Brkićeva imovinska kartica?

U posljednjoj verziji imovinske kartice Milijana Brkića navedeno je da kao potpredsjednik Hrvatskog sabora ima plaću veću od 22 tisuće kuna. Posjeduje stan od 143 kvadrata u zagrebačkom Vrapču, procijenjen na 1,5 milijuna kuna, te kao suvlasnik oranicu od 800 kvadrata u mjestu Sveti Rok, zatim spomenute dionice Karlovačke banke i još 89 dionica tvrtke KRFC, nominalno vrijednih tek 890 kuna. Nije prijavio automobil, niti bilo kakve druge pokretnine.

U rubrici obveza stoji kredit od 200 tisuća eura podignut prije deset godina u Zagrebačkoj banci s ugovorenom kamatnom stopom od samo dva posto, za koji mu mjesečna rata iznosi 739 eura.

Prethodne verzije imovinskih kartica sadržavale su poprilične nejasnoće jer se nije spominjao stan od 87 kvadrata u zagrebačkom Španskom, na kojemu je po Brkićevim riječima bila stavljena hipoteka kako bi mogao kupiti ovaj veći. Spominjao se kredit od čak 540 tisuća eura podignut 2007., koji je u samo četiri godine smanjen za 400 tisuća eura, dok je njegova supruga Karmen s godišnjom plaćom od 40 tisuća kuna tada navodno otplaćivala čak 71.500 kuna svakog mjeseca.

I tada i danas u imovinskoj kartici navedena je privatna pozajmica stanovitog Ante Gašpara u iznosu od 571.350 kuna, koja još uvijek nije vraćena - niti je naveden rok do kada će se to učiniti.

Milijan Brkić po stupanju na dužnost potpredsjednika Sabora u svojoj kartici više nema prijavljenu suprugu, ali zato ima novu obvezu plaćanja alimentacije i troškova u mjesečnom iznosu od sedam tisuća kuna.

Njegov brat Jozo Brkić pak u vrlo kratkom vremenu osnovao je desetke novih tvrtki, a s njima je čudesno pobjeđivao na natječajima Milana Bandića za najam gradskih poslovnih prostora. Koliko je poznato, ima ih desetak.

Prijelomne trenutke svoje političke karijere Milijan Brkić dočekuje strepeći hoće li nastradati zbog radnji za koje je godinama optuživan ili će i ovaj put proći neokrznut.