istočni štit

Poljska će investirati više od dvije milijarde eura u jačanje svoje istočne granice

18.05.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Poljska će uložiti više od 2 milijarde eura u sigurnost i utvrđivanje svoje granice s Rusijom i Bjelorusijom, koja također predstavlja i istočnu granicu Europske unije, rekao je u subotu premijer Donald Tusk.

"Odlučili smo uložiti 10 milijardi zlota", odnosno oko 2,34 milijarde eura, "u našu sigurnost, a posebno u osiguravanje naše istočne granice", rekao je Tusk novinarima predstavljajući projekt pod nazivom "Istočni štit".

"Ovaj sustav utvrda, koji ojačava 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom, bit će element odvraćanja, strategija za odbacivanje rata s naših granica", dodao je, precizirajući da je posao već počeo.

Poljska, čiji teritorij graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, kao i Ukrajinom, strahuje da će biti sljedeća meta Moskve.

Od početka rata u Ukrajini u veljači 2022., Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje.

Suočena s ruskom prijetnjom, Varšava je poduzela brzu modernizaciju svoje vojske s proračunom za obranu od oko 4 posto BDP-a, najvišim među zemljama NATO-a.

Varšava je također pokrenula niz kupnji vojne opreme, vrijednih milijarde dolara, uglavnom u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.