PREDNJE GRANICE SAVEZA

Poljsko ministarstvo obrane izvijestilo o dolasku hrvatskog kontingenta u NATO misiju

18.10.2017 u 21:18

Bionic
Reading

Poljsko ministarstvo obrane izvijestilo je u srijedu putem društvenih mreža kako je 1. hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Država stigao u Poljsku

Podsjetimo,  1. hrvatski kontingent svečano je ispraćen u Poljsku prošlog tjedna u bjelovarskoj vojarni 'Bilogora', a uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolega iz postrojbi, ispraćaju su nazočili i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Rumunjske Narcis Daniel Seiceanu te predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH-a.

Pripreme za odlazak u Poljsku trajale su od početka 2016. godine, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

'Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza', kazao je prilikom ispraćaja Šundov.

U Poljsku u borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a upućuje se bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa s do 90 pripadnika Oružanih snaga RH, uključujući i stožerno osoblje te potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

  • +19
Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Temeljna zadaća i misija Bitnice SVLR je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SAD-a, kao i provedba obuke tom u sastavu u kojem su borbene grupe iz SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske i Hrvatske.