BROJKE STALNO RASTU

Popisali smo koliko je glava odletjelo u Erdoganovoj čistki nakon puča

21.07.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Više od 60.000 ljudi suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara prošli petak. Gotovo iz sata u sat stižu nove brojke koje govore da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan definitivno odlučio napraviti čistku

Više od 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika, profesora i nastavnika suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj, a svaki dan provode se nove mjere s kojima turske vlasti pokušavaju obuzdati ikakvu mogućnost ponovnog pokušaja državnog udara.

Prema podacima iz turskih medija, nakon pokušaja državnog udara u pritvoru je zadržano gotovo 8.000 osoba. Od toga je 6.038 časnika i vojnika, 755 sudaca, 650 civila, 107 generala i admirala te 180 osoba koje rade na upravnim i žalbenim sudovima.

Uz te brojke spominju se i one o suspendiranim službenicima. Podaci Anadolu agencije govore o 8.777 suspendiranih državnih službenika. Najviše je pritom bilo suspenzija u policiji gdje je bez posla privremeno 7.899 visokih policijskih dužnosnika, policajaca, administrativnog osoblja te zatvorskih čuvara. Suspendirano je i 614 pripadnika žandarmerije, 246 lokalnih i javnih dužnosnika i službenika te 18 pripadnika Obalne straže. Pod istragom je i 370 osoba koje rade na državnoj radio-televiziji.

Suspenzije su zadnjih par dana uslijedile i u ministarstvima. Najviše suspendiranih je u resoru obrazovanja. Ministarstvo obrazovanja je suspendiralo 21.738 osoba, a zatražena je i smjena 1.577 dekana na svim sveučilištima u Turskoj. Osim toga, suspendirane su licence za oko 21.000 nastavnika koji rade u privatnim školama. Zatvoreno je i 626 obrazovnih institucija.

Odbor za visoko obrazovanje suspendirao je i četiri rektora na sveučilištima, a akademskoj zajednici zabranjeno je napuštanje Turske. Oni koji se trenutačno nalaze izvan zemlje morat će se vratiti ako nema potrebe da ostanu raditi u inozemstvu.

Ministarstvo financija suspendiralo je više od 1.500 ljudi, Ministarstvo obitelji i socijalne politike 393 osobe, 492 osobe moralo je otići iz Uprave za vjerska pitanja, 257 iz premijerova ureda, kao i 100 obavještajnih djelatnika. Ministarstvo energetike ostalo je bez 300 zaposlenika, u Ministarstvu razvoja suspendirano je 16 osoba, a u Ministarstvu trgovine 176. U posljednjoj sječi Ministarstvo sporta suspendiralo je 2.345 osoba, 70 je suspendiranih u Ministarstvu zaštite okoliša, troje asistenata tajnika parlamenta dobilo je otkaz, a Ministarstvo obrane s dužnosti je maknulo osam osoba.

Osim suspenzija i privođenja, Erdoganov je režim zabranio rad nekolicini televizija i radiostanica te 22 portala, za koje se sumnja da su povezani s islamskim klerikom Fethullahom Gulenom.