NOVA PODJELA

Poražavajući podaci nove studije: Globalne stope plodnosti će opadati

21.03.2024 u 06:40

Bionic
Reading

Stope plodnosti u gotovo svim zemljama bit će preniske da bi održale razinu stanovništva do kraja stoljeća, a većina živorođene djece u svijetu rodit će se u siromašnijim zemljama, istaknuto je u studiji objavljenoj u srijedu

Trend će dovesti do podjele na 'baby boom' i 'baby bust' diljem svijeta, s tim da će se procvat koncentrirati u zemljama s niskim prihodima koje su osjetljivije na ekonomske i političke nestabilnosti, izjavio je viši istraživač Stein Emil Vollset s Instituta za metriku zdravlja i Evaluation (IHME) Sveučilišta Washington u Seattleu.

Studija objavljena u časopisu The Lancet predviđa da će 155 od 204 zemlje i teritorija diljem svijeta, ili njih 76 posto, imati stope plodnosti ispod razine zamjene stanovništva do 2050. godine. Istraživači procjenjuju da se do 2100. godine očekuje da će taj broj porasti na 198, odnosno 97 posto.

Predviđanja se temelje na anketama, popisima stanovništva i drugim izvorima podataka prikupljenih od 1950. do 2021. u sklopu Studije o globalnom teretu bolesti, ozljeda i čimbenika rizika. Više od tri četvrtine živorođene djece rodit će se u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom do kraja stoljeća, pri čemu će ih više od polovice biti u subsaharskoj Africi, rekli su istraživači.

Podaci pokazuju da je globalna stopa plodnosti, odnosno prosječan broj rođenja po ženi, pala s oko petero djece u 1950. na 2,2 u 2021.  Do 2021. godine, 110 zemalja i teritorija, odnosno 54 posto, imalo je stope ispod razine zamjene stanovništva od 2,1 djeteta po ženi.

Studija naglašava posebno zabrinjavajući trend za zemlje poput Južne Koreje i Srbije, gdje je stopa plodnosti manja od 1,1 djeteta po ženi, što ih izlaže izazovima smanjenja radne snage.

Mnoge od zemalja s najmanje resursa 'borit će se s pitanjem kako podržati najmlađu, najbrže rastuću populaciju na planeti u nekim od politički i ekonomski najnestabilnijih mjesta koja su pod dodatnim stresom zbog vrućine i opterećenosti zdravstvenog sustava', rekao je Vollset.

Dok pad stope plodnosti u zemljama s visokim dohotkom odražava više mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje žena, istraživači su istaknuli da taj trend ukazuje na hitnu potrebu za poboljšanjem pristupa modernoj kontracepciji i obrazovanju žena u drugim regijama.

Osim toga, 'kad se stanovništvo gotovo svake zemlje bude smanjivalo, oslanjanje na otvorenu imigraciju postat će neophodno za održavanje gospodarskog rasta', rekla je koautorica izvješća Natalia Bhattacharjee iz IHME-a. Autori su napomenuli da su predviđanja ograničena količinom i kvalitetom prošlih podataka, posebno za razdoblje pandemije covida-19 od 2020. do 2021. godine.