SLOVACI ODLUČUJU

Predsjednički izbori u Slovačkoj: Favorit je bliži Moskvi nego Zapadu

23.03.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Slovaci u subotu do 22 sata glasuju na predsjedničkim izborima koji bi mogli ojačati vlast premijera Roberta Fica dok on traži veću kontrolu nad javnim medijima, mekše zakone protiv korupcije i glas protivljenja potpori EU-a Ukrajini.

Vjerojatni drugi krug izbora između dva najbolja kandidata bit će 6. travnja, ako nitko ne osvoji većinu na izborima ovog vikenda.

Ficov saveznik Peter Pellegrini (48) favorit je u utrci da zamijeni predsjednicu Zuzanu Čaputovu (50), koja je Ficova žestoka protivnica, ali ne traži novi mandat.

Fico se vratio na vlast na izborima u rujnu prošle godine nakon što je pridobio birače obećanjem da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, nastaviti s proračunskom potrošnjom kako bi se pomoglo ljudima pogođenim porastom cijena i okončati kaotično upravljanje viđeno tijekom prethodne vlasti.

Pellegrini, bivši premijer i bivši član Ficove ljevičarske stranke SMER i koji je sada na čelu mlađeg koalicijskog partnera HLAS-a, nada se ponoviti Ficov uspjeh.

Rekao je da birači odlučuju o predsjedniku za sljedećih pet godina "koji će ili surađivati s vladom ili kočiti korake koji nisu u korist naroda".

Među devet kandidata koji se natječu, najveća opasnost Pellegriniju je Ivan Korčok (59), proeuropski bivši ministar vanjskih poslova koji želi spriječiti vladu da dobije predsjedničko mjesto.

Slovački predsjednik nema mnogo izvršnih ovlasti, ali ima ulogu u vladinim i sudskim imenovanjima, može staviti veto na zakone i oblikovati javnu raspravu kao što je liberalna Čaputova često činila.

Birači su u prošlosti često odbijali da vladajućim strankama daju i vladu i predsjednički položaj.

Čaputova je pobijedila na predsjedničkim izborima 2019. godine na antikorupcijskom valu usmjerenom protiv Ficove stranke, koja je tada bila na vlasti.

"(Ljudi) znaju što predstavljam... Sada je to njihova odluka", rekao je Korčok nakon što je glasao.

Glasači su se u Slovačkoj posljednjih godina polarizirali usred globalne pandemije, rata u Ukrajini i visoke inflacije koja potkopava kućne proračune.

Fico, četverostruki premijer, brzo je promijenio politiku, prekinuvši državnu vojnu opskrbu Ukrajine, ali je i dalje dopuštao komercijalne ugovore o opskrbi. Otvorio je dijalog s Moskvom u trenutku dok EU izolira ruski režim.

Pellegrini, kao i Fico, kaže da sukob u Ukrajini nema vojno rješenje i podržava mirovne pregovore između Kijeva i Moskve, nešto što Korčok, kao i drugi kritičari, naziva kapitulacijom.

Ficova koalicijska vlada također je progurala izmjene kaznenog zakona za koje kritičari kažu da slabe borbu protiv korupcije.

Čaputova je kao predsjednica osporila te izmjene na Ustavnom sudu.

Vlada je također zatvorila jedinicu specijalnog tužiteljstva, što je ovaj tjedan Europska komisija kritizirala.

Vlada sada planira promjene koje će joj dati veću kontrolu nad javnim radiotelevizijskim servisom, što izaziva zabrinutost medijskih udruga.

Korčok je kritizirao vladino nastojanje da dobije više ovlasti.