INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Prelijepili ploču na kojoj je istaknut slogan 'Za dom spremni' u Jasenovcu

29.12.2016 u 09:07

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) u četvrtak ujutro je prelijepila ploču koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba, priopćili su iz Inicijative. Tvrde da su se na taj potez odlučili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji

Naime, na ploči je istaknut tekst 'Za dom spremni' koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je da ovaj tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno poduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala ni minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja, ploču prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile, navodi se u priopćenju.

U pismu kojim je prelijepljena ploča članovi Inicijative mladih za ljudska prava obraćaju se članovima HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba gdje navode da je Hrvatska Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

Navode da je Naša Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja… Smatraju da su članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države.

Tvrde i da su iskoristili ste svoje poginule time što su njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. 'I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju', navode iz Inicijative. Mišljenja su i da je sramotna i obeshrabrujuća odsutnost adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija.

Na kraju poručuju da ako je HOS-u Jasenovca i UDHOS-u Grada Zagreba zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, onda će ukloniti s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje.