OBILAZAK

Premijer: Sve nadležne službe na poplavljenom zadarskom području brzo su reagirale

11.09.2017 u 19:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravio je je u ponedjeljak na zadarskom području na kojem je u samo jednom danu palo kiše dva i pol puta više nego što je to uobičajeno u mjesec dana te je nakon obilaska poplavljenih područja ocijenio da su sve nadležne službe promptno reagirale i najavio financijsku pomoć Vlade u saniranju nastale štete

'Sve službe su reagirale promptno - vatrogasci, DUZS, policija, vojska, ljudi sami', rekao je Plenković u izjavi nakon što jer tijekom dana zajedno sa suradnicima bio u zadarskom vatrogasnom stožeru, bolnici, obišao pročiščivač otpadnih voda, Osnovnu školu Zadarski otoci, Poluotok, Luku Galženica te posjetio Nin, Sukošan i Bibinje.

'Zahvaljujem svima koji su nastojali da se ove štete saniraju i koji se trude pomoći sugrađanima osušiti njihove kuće, objekte, podrume, kao i sve javne objekte', dodao je.

Najprije treba, kaže, procijeniti kolike su štete od poplava.

Premijer u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Filip Brala

'Očekujem da će nakon te inicijalne procjene župan Božidar Longin proglasiti elementarnu nepogodu. Hrvatska vlada je spremna, naravno, pomoći financijski sanaciju tih šteta. Svi će se resori angažirati s puno suosjećanja prema našim sugrađanima', kazao je.

  • +37
Poplavljeni Zadar Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

U Zadarsku županiju dopremljen je iz drugih županija velik broj crpki za ispumpavanje vode, a premijer dodaje kako očekuje da će nakon stabilizacije vremena štete biti sanirane u najkraćem roku.

  • +27
Prizori iz poplavljenog Zadra Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Ustvrdio je i da je u pogledu današnjih oborina i poplave na zadarskom području teško imati rezervni plan 'ako u jednom danu padne oborina dva i pol puta više nego što je inače normalno u mjesec dana'.