oni žele vaše glasove

Razgovarali smo s najmlađom kandidatkinjom i najstarijim kandidatom na izborima: Ona je frizerka iz Solina i ima 18 godina, on je psihijatar iz Švicarske i ima 90 godina

Bionic
Reading

Gotovo 2700 kandidata nalazi se na listama za predstojeće parlamentarne izbore. Državno izborno povjerenstvo šturo je izvijestilo kako je najmlađa osoba koja se kandidirala rođena 19.2.2002. godine, a najstarija je rođena u kolovozu 1929. Doznali smo tko su osobe koje se kriju iza DIP-ovih podataka i zašto su jedva punoljetna frizerka iz Solina i psihijatar iz Švicarske, koji je prešao devedesetu godinu, ušli u politiku

Državnom izbornom povjerenstvu predane su 192 liste s ukupno 2669 kandidata.

Među njima se krije i najmlađa kandidatkinja rođena 19. veljače 2002. godine, a koja dolazi iz Autohtone Hrvatske stranke prava.

Riječ je o Josipi Škalić iz Solina. Nju smo ulovili nakon popodnevne smjene u frizerskom salonu. Mlada frizerka kaže kako su u stranku 'krenuli i njeni, pa je i ona išla tim putem'.

'Mama me pitala želim li biti na listi, ja sam rekla - može', kaže nam. Pitamo ju što bi mijenjala u Hrvatskoj. Nakon nekoliko trenutaka promišljanja kaže da je problem sustav za posvajanje djece jer posvojiteljima 'rade probleme'.

S obzirom na to da je aktualno pitanje na kojem se poskliznuo i ministar zdravstva Vili Beroš, a ono glasi je li bolje da su djeca u domovima ili da ih udomljuju istospolni parovi, pitamo Josipu što misli o tome. A s obzirom na politički habitus stranke iz koje dolazi, odgovorila je: 'A to ne.'

Nije još sigurna želi li se baviti politikom u budućnosti.

Najstariji kandidat na ovim izborima je, kako navodi DIP, muškarac rođen 18. kolovoza 1929. godine i koji predstavlja koaliciju stranaka Pametno, Fokus te Stranka s imenom i prezimenom.

Riječ je o Georgiusu Josipu Foglaru, prvom na listi ove koalicije za dijasporu.

Gospodin Foglar živi u Švicarskoj, u koju je, otkriva nam, emigrirao još 1958. godine. 'Stranka je to zaželjela pa sam rekao dobro', skromno kaže.

Foglar se rodio u Tuzli jer mu je otac ondje bio liječnik, a zbog očeva posla živio je i u Gospiću, potom u Zagrebu i Petrinji.

I on je postao liječnik, specijalizirao je psihijatriju i internu medicinu, no ipak se cijeli život bavio onim prvim.

DIP održao konferenciju za medije o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Otkada je 1972. dobio švicarsko državljanstvo, koje je čekao 12 godina, otvorio je svoju praksu, a radio je do prije četiri godine.

Foglara se spominjalo kao osobu koja je imala utjecaj na to da se prije više od deset godina Marku Perkoviću Thompsonu zabrani pjevanje, ali i ulazak u Švicarsku. Kaže nam da on s tim nema veze, no da je Georg Kreis, predsjednik Švicarske komisije protiv rasizma, koji je donio tu odluku, dobar obiteljski prijatelj.

Foglar, unatoč zlatnim godinama, aktivno prati kako švicarske, tako i hrvatske medije, uglavnom portale, koje čita svako jutro.

Na pitanje što očekuje od ovih izbora kaže: 'Mislim da će biti vrlo teško bilo kojoj stranci sastaviti Vladu. Nadam se da će naša stranka i koalicija dobiti dosta glasova da nas trebaju i da možemo barem biti suradnici na poboljšanju situacije.'

Ako HDZ dobije najviše glasova, nada se da će koalirati s 'razumnim strankama'. Ako pak SDP prođe najbolje, Foglar se boji da neće ostati jedinstveni.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal