IZBORNI PROGRAM HDZ-A

Pročitajte ključne Karamarkove poteze ako dođe na vlast

30.09.2015 u 13:18

Bionic
Reading

HDZ u četvrtak u Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu predstavlja svoj izborni program '5 + Hrvatska', što označava i formalni početak kampanje za parlamentarne izbore a Večernji list prvi donosi detalje tog dokumenta

Riječ je o sveobuhvatnom programu, dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim institutom IFO,piše Večernji list.

Temelj je izbornog programa gospodarstvo, a u sklopu programa posebno se naglasak stavlja na zapošljavanje, poljoprivredu, razvoj informacijsko-komunikacijskog sektora, demografiju i obrazovanje, a sve kako bi se potaknulo zapošljavanje i zaustavio trend iseljavanja iz Hrvatske.

A ovako je program podijeljen u pet točaka:

1. Gospodarski rast i razvoj: Suzbijanje sive ekonomije

HDZ najavljuje suzbijanje sive ekonomije i rada na crno kojima Hrvatska, procijenili su, gubi više od 10 milijardi kuna godišnje. Obećavaju i zaštitu domaćeg proizvođača od uvoznog lobija jer hrvatski deficit u robnoj razmjeni iznosi više od 50 milijardi kuna godišnje. Poreznim olakšicama, kreditnim i bespovratnim sredstvima stimulirat će otvaranje i razvoj trgovačkih društava i obrta u manje razvijenim regijama, ruralnom i brdsko-planinskom području te na otocima.

Najavljuju u kratkom razdoblju i ukidanje 50-60 parafiskalnih nameta.

Pojednostavnit će proceduru i osigurati poduzetnicima brzu i učinkovitu uslugu standardom – pet dana od zahtjeva do dozvole i pet dana od pitanja do odgovora. Obećavaju smanjivanje broja dozvola potrebnih za gradnju jer ih je sada potrebna 21, a čeka ih se više od šest mjeseci.

2. Zapošljavanje: 100.000 radnih mjesta

Zapošljavanje je glavni cilj HDZ-ova izbornog programa. Najveća oporbena stranka oslanjat će se na novac i programe iz fondova EU kako bi mlade zaposlili i zadržali u Hrvatskoj. Obećavaju školovanje djece u skladu s potrebama tržišta rada.

Glavni generator rasta i novog zapošljavanja vide u revitalizaciji poljoprivrede i ruralnog kraja, u neiskorištenim turističkim potencijalima, energetici, održivu razvoju i zaštiti okoliša, inovacijama i digitalizaciji. Obećavaju ukupno 100.000 novih radnih mjesta, od toga 45.000 u poljoprivredi i šumarstvu, 5000 u turizmu, 25.000 nakon reindustrijalizacije Hrvatske i povećanja konkurentnosti izvoza te još 25.000 razvojem informacijsko-komunikacijskog sektora i startup tvrtki. Zapošljavanjem se želi zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske.

3. Zdravstvo i socijalna pravednost: Veće rodiljne naknade i za drugih šest mjeseci

Posebnu pažnju HDZ posvećuje i zdravstvenoj zaštiti te obećava povećanje novca za neposrednu zdravstvenu zaštitu. Obećava i unapređenje bolničke mreže, gradnju i obnovu bolnica te modernizaciju opreme. Obvezuje se donijeti mjere koje će utjecati na porast nataliteta. Delimitirat će rodiljske i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta.

Subvencionirat će i poticati otvaranje korporativnih vrtića u zgradama tvrtaka.

HDZ obećava i nove mjere za skrb o djeci s teškoćama u razvoju, kao i asistenta u nastavi svakom djetetu kojemu je asistent potreban. Obećava i skrb o djeci bez roditelja i djeci iz siromašnih obitelji, kao i zaustavljanje diskriminacije starijih osoba na tržištu rada.

4. Pravna stabilnost: Manje normi i zakona, micanje politike iz pravosuđa

Hrvatsko je društvo prenormirano, mnoštvo zakona više zbunjuje nego što uvodi red, pa će HDZ strateški vođenim zakonodavstvom ukinuti preklapanje nadležnosti u hrvatskom zakonodavstvu.

Obećava izuzimanje politike iz imenovanja pravosudnih dužnosnika i zakonske izmjene koje će onemogućiti utjecaj politike u tim postupcima. Najavljuje spajanje podataka iz zemljišnih knjiga i katastra i organizacijsko povezivanje ta dva tijela.

HDZ u svakoj instituciji i ustanovi obećava uspostavu jasnog sustava kojim će se moći mjeriti i pratiti rezultati rada svakog zaposlenika. Županijama će dati veće ovlasti, odnosno na njih će prenijeti ovlasti ureda državne uprave.

Stvarnom fiskalnom decentralizacijom HDZ planira ojačati ulogu gradova i općina.

5. Društvo, demografija, obrazovanje i znanost: Mirovine 60 posto prosječne plaće

U HDZ-ovu programu najavljuje se izmjena Obiteljskog zakona kako bi on postao pravedan i provediv.

Obećavaju visinu mirovina uskladiti s rastom plaća, BDP-a i troškova života, s ciljem da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60 posto prosječne plaće.

Aktivno će promovirati i poticati ravnopravnost sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvenopolitičkom životu Hrvatske. Obećavaju unapređenje socijalnih i političkih prilika žena u tržišnoj utakmici podizanjem svijesti o nedovoljnoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama. Posvetit će posebnu pozornost abortusu, samohranim majkama i socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima u kojima žena odlučuje o rađanju.

Kako se ističe, HDZ će ustrajati na jačanju domoljublja, posebno kod mlađih naraštaja.

A što je to 5+Hrvatska?

Kako se objašnjava, vodit će politiku bez kompleksa prema hrvatskim braniteljima, iseljeništvu i Hrvatima u BiH. Štitit će tradiciju i vrijednosti stvorene u pobjedničkom Domovinskom ratu, navodi se u HDZ-ovu izbornom programu. Obećava trajno rješavanje statusa pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Najavljuje vraćanje ukinutih mirovinskih prava braniteljima sukladno gospodarskom i financijskom oporavku RH. Zalagat će se za postizanje konsenzusa o donošenju Ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Aktivno će podupirati razvoj Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda.