GINEKOLOG LEPUŠIĆ

Program zdravstvenog odgoja pisao član HDZ-a

Bionic
Reading

Jedan od najistaknutijih članova povjerenstva koje je napisalo program zdravstvenog odgoja je veteran HDZ-a koji se učlanio još 1989. godine, ginekolog Dubravko Lepušić , koji radi na Klinici za ginekologiju i porodništvo zagrebačke bolnice Sestra milosrdnica, piše Novi list

I nije Lepušić tek 'tihi član' spomenutog povjerenstva, vrlo je aktivan u javnom promicanju zdravstvenog odgoja, pa je tako početkom tjedna govorio i na konferenciji za novinare zajedno s ministrom Željkom Jovanovićem, valjda najomrznutijim članom Vlade među HDZ-ovcima. Tom je prilikom Lepušić i ismijavao letke Hrvatske biskupske konferencije što ih je distribuirao i Ivica Todorić u nekim svojim trgovinama i kioscima, piše Novi list.

'Da mi je netko rekao kako će Crkva pred Božić dijeliti ovakve letke o seksu, ne bih mu vjerovao. Pogotovo ne u trgovačkim centrima koji rade nedjeljom, koji dva štanda dalje imaju porno literaturu i prodaju kondoma. Što reći o tome nego citirati šalu s društvenih mreža koja kaže: Medo je našao konjića', narugao se u ponedjeljak Lepušić božićnoj akciji HBK koju je podržao i Agrokor.


'Da, Lepušić je naš član. Doista je nezgodno što on nastupa s Jovanovićem i tako je na strani potpuno suprotnoj HDZ-u, ali nećemo ga sigurno sada zbog toga izbaciti. Uostalom, mi smo našim priopćenjem pozdravili uvođenje zdravstvenog odgoja, no tražimo prethodno stručnu recenziju predloženih programa, javnu raspravu i omogućavanje roditeljima prava izbora', rekao je jučer izvor blizak vrhu HDZ-a Novom listu.

Sam Lepušić ističe, pak, da već nekoliko godina nije aktivan u stranci u čijem je osnivanju sudjelovao. Bio je početkom devedesetih godina i predsjednik područnog odbora HDZ-a Maksimir, kojem, primjerice, pripada i Jadranka Kosor

'Zadnja moja aktivnost vezana za HDZ bila je 2005. kad sam bio drugi na listi u izborima za vijeće naše četvrti. Nakon toga su me nastavili zvati na stranačke sastanke, ali nisam išao. Jednom sam im poslao pismo da me više ne zovu, pa su prestali. Potpuno sam se posvetio profesiji. Ušao sam u HDZ entuzijastično, međutim, shvatio sam da se ne želim baviti politikom, nije to za mene', objasnioje Lepušić svoj status u HDZ-u.

'Kad sam bio 'no name' ni mu ni bu nije dolazilo iz moje matične stranke u kojoj praktički nisam bio angažiran od 92-e', dodao je i komentirao napade HDZ-a i Crkve na kurikulum Zdravstvenog odgoja?

'To je srednji vijek, uopće je glupo o tome pričati, doktorirao sam na toj temi i znam kako je to vani u svijetu', istaknuo je Lepušić.

Manje otpora bilo je u katoličkoj Irskoj gdje je zdravstveni odgoj prošao glatko. Jedino gdje nije prošao je Poljska, koja zanimljivo ima manju stopu nataliteta od liberalnih Švedske i Finske gdje je pak takav Zdravstveni program na snazi gotovo pola stoljeća, dodaje Lepušić.

'Mlade Finkinje najranije stupaju u seksualne odnose, s 15 godina, što je za naše podneblje zbog psihičke i fizičke nezrelosti premalo, ali zanimljivo Finska kao država ima najmanje problema s problemom spolno prenosivih bolesti i maloljetničkim trudnoćama', dodaje Lepušić koji već sedam godina radi po osnovnim školama tvrdi kako zna da djeca imaju jako puno informacija o stvarima o kojima se govori u zdravstvenom odgoju.

Više možete pročitati ovdje