novi gradonačelnik u banskim dvorima

Tomašević potvrdio: Rezat ćemo gradski proračun; Horvat se brani od Vanđelićevih optužbi i poručuje: Uvozit ćemo radnu snagu za obnovu Zagreba

10.06.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića u Banskim dvorima

Na stolu je suradnja Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Na sastanku je bila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je da su imali konstruktivan sastanak i da je dominantna tema bila obnova nakon potresa.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Nekoliko je frontova na kojima se otvaraju natječaji. Rekli smo da prvi bageri kreću sredinom šestog mjeseca, a 36 odluka upućeno je prema Fondu za obnovu...', kazao je.

Rekao je da je imao priliku upoznati gradonačelnika s inicijativom 6 i dodatnih 5,5 milijardi dostupnih za obnovu Zagreba i Banovine.

Za utorak je sazvan prvi operativni sastanak. 'Postojeća privremena odlagališta su puna i od utorka krećemo u operativnu suradnju koja će u ovu dinamiku unijeti novu energiju', zaključio je.

  • +9
Sastanak Plenkovića i Tomaševića u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Tomašević je kazao da je sastanak bio izuzetno konstruktivan i sadržajan. 'Puno tema prošli smo s predsjednikom Vlade i dvojicom ministara. Što se tiče financija, dogovorili smo da ostanemo u kontaktu. Tu smo jako optimistični. Što se tiče obnove, imamo dosta projekata pred fazom ugovaranja vezano za Fond solidarnosti. U utorak je radni sastanak, dogradonačelnik Korlaet će koordinirati gradska tijela vezano za obnovu, a isto tako ćemo malo detaljnije ući u problem građevinskog otpada koji je gorča tema koju moramo rješavati. Očekujemo dobru suradnju, unijet ćemo novu energiju i novu dinamiku i kad je obnova u pitanju, kao i suradnja države i grada', kazao je.

Na pitanje je li zadovoljan time da se u rušenje prve kuće krenulo tek 440 dana nakon zagrebačkog potresa kazao je da je zadovoljan da je to krenulo i da će se to sada ubrzati.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Na pitanje Horvatu je li razmišljao o tome da se promijeni ovaj model obnove odgovorio je: 'Kada bi netko bio zainteresiran na stol staviti sve pripreme koje su bile potrebne da bismo došli do ovoga gdje smo sada... Nakon 22. ožujka ništa više nije isto', kazao je Horvat i nabrojao svu stručnu podlogu, prije svega u protupotresnoj gradnji i projektima, na kojoj se do sada radilo.

'Svi koji su nezadovoljni dinamikom imaju pravo kritizirati', kazao je i dodao da od početka ništa ne radi bez stručne podloge.

Tomašević je na pitanje o dinamici obnove kazao da nitko ne može biti zadovoljan time, no da očekuje novu eru suradnje Grada Zagreba i države i da će biti pravi partneri. 'U tom smislu i s obzirom na Fond solidarnosti, vjerujem da će se dinamika obnove puno ubrzati. To neće ići preko noći, no i mi smo obećali da ćemo puno više zaposlenika Grada angažirati da pomažu građanima vezano za zahtjeve za obnovu i govorili smo o pretfinanciranju projektne dokumentacije', kazao je.

  • +10
Darko Horvat, Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Tomašević je kazao da je očito da će biti rebalans u proračunu te da radi na racionalizaciji materijalnih troškova. Kazao je da njegova odluka o obustavi javnih nabava služi tome da se ne ide u nove nabave. Smatra da ima prostora za racionalizaciju i da će biti novca za obnovu.

'Idemo prema stabilizaciji ove situacije i prema rebalansu proračuna', dodao je.

Kazao je da je Bandić imao sličnu uputu oko javne nabave nakon potresa prošle godine. 'Ništa tu nema dramatičnog, nego jednostavno nismo htjeli da se pokreću novi postupci javne nabave', pojasnio je.

'Ide se s novim investicijama i to će se osjetiti na lokalnoj ekonomiji Zagreba', dodao je Tomašević.

Na pitanje je li istina da do Fonda dođe samo dva zahtjeva tjedno, kako tvrdi Vanđelić, a u Ministarstvu ih je 11 tisuća, Horvat je odgovorio: 'Kada bismo se rukovodili ovakvim tezama, niti jednog projekta ne bi bilo. Nećemo donijeti nijednu odluku bez imovinsko-pravnih odluka i informacije je li objekt legalan. Šezdesetak odluka bit će na stolu do kraja ovog tjedna', kazao je. 'Sada se diže dinamika javne nabave i pojavljivanja bagera na terenu. A to više nije problem Ministarstva graditeljstva, već Fonda i gospodina Vanđelića', jasno je poručio Horvat.

Na pitanje što je s javnim nabavama koje su u procesu, Tomašević je kazao: 'Poštujemo Zakon o javnoj nabavi. Sve što je u realizaciji poštovat ćemo. Uputa se prije svega odnosi na nove javne nabave.'

Na pitanje čega će se Zagrepčani morati odreći s obzirom na rezanje proračuna, Tomašević je kazao da se ničega neće morati odreći. 'Imamo prostora na materijalnim troškovima. Nije još ni konstituirana Skupština. Naravno da će rebalans značiti manji proračun, no s konkretnim brojkama tek ćemo izaći', kazao je.

Horvat je najavio uvoz radne snage za obnovu iz susjednih zemalja, ali i onih daljih.