krive veze i poznanstva

Mario Radić otkrio zašto je ispao iz kadrovske križaljke: 'To je žalosno'

16.05.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Mario Radić iz Domovinskog pokreta gostovao je na televiziji N1 gdje je objasnio zašto neće biti ministar u novoj Vladi

“Bilo je par razloga. Jedan od njih je Ministarstvo demografije, imali smo puno razgovara oko toga, ali nema adekvatnog prostora za Ministarstvo. Prvi zadatak ministra će biti naći adekvatan prostor, ja tu nisam najspretniji. Drago mi je što je Ivan Šipić to prihvatio.

Drugi razlog, DP je napravio odličan rezultat i imali smo ogroman porast. Zajedno smo zaključili da je najbolje da Šipić preuzme tu ulogu, a moja je uloga koordinatora na koalicijskim sastancima. Ja ću ostati u demografiji, vjerojatno ću nastaviti tu pomagati i biti savjetnik ministra. To je bila moja odluka i odluka stranke”, rekao je za N1 te dodao da ta odluka nema veze s Plenkovićem.

Rekao je i da je jedan od razloga i PPD. “Moja povezanost s Pavlom Vujnovcem je jedan od razloga, ali to je žalosno. Ako sam ja dioničar u nekoj tvrtki i prenio sam upravljačka prava na odvjetnički ured i tu ima puno dioničara, to nema veze s poslovanjem, ali mora se o nečemu pričati pa je to tako.”

'Šušnjar će neovisno upravljati'

Naveo je da ostaje kao pregovarač. “To je dugorajan proces i velik dio pada na moja leđa”, kaže.

Odgovorio je i na pitanje može li Ante Šušnjar raditi neovisno. “Promet PPD-a pada jer će, kako sam ja čuo iz određenih krugova, Vujnovac jedan dio poslovanja preseliti iz Hrvatske u Švicarsku. Hrvatska će izgubiti vjerojatno milijardu eura poreza, to će biti rezultat kampanje Nikole Grmoje i svih njih oko toga. Ja sam za potpunu transparentnost, ali na ovaj način i bez dokaza prozivati ljude nije pravi način. Ante Šušnjar je odvjetnik i zna sve o poslovanju. Siguran sam da će neovisno upravljati”, istaknuo je.

Radić je kazao i da je Ministarstvo energetike DP-u ponuđeno u pregovorima. “Tražili smo Ministarstvo kulture, ovdje smo se našli i to je sada za nas završena priča. To nije bio naš prvi zahtjev. Legitimno je od HDZ-a da želi takvo Ministarstvo dati nekom drugom. Dao nam je vrući krumpir”, kazao je.

Na kraju je komentirao koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a, a otkrio je i kakav je odnos njega i Plenkovića.

'Zbog SDSS-a i Možemo smo suzili prostor'

“To je početna pozicija za daljnji rad. Ne možemo izaći pred birače i reći da smo postigli sve što smo obećavali. Ovo je bila jedina opcija da se napravi Vlada. Zbog SDSS-a i Možemo smo suzili prostor, to je bila jedina opcija, a sada sviđa li se netko nekom je druga priča”, rekao je Radić.

Tvrdi da nema trzavica između njega i Penave. “Jedna je struja i to jaka struja.”

Odgovorio je i na prozivke da je DP “imovinski pokret”. “Napadaju nas u eteru da smo protiv manjina, nismo protiv manjina, ali smo protiv financiranja Novosti”, kazao je.

Nešto kasnije Radić je gostovao i u Dnevniku HRT-a, gdje je rekao koje su ključne stvari u sporazumu.

"Način na kako ćemo funkcionirati, po kojim omjerima, neke načelne teme koje su više nas zanimale nego HDZ, to smo otprilike pobrojali. Ima svega. Ima i dijela poljoprivrede, gospodarstva, ima nešto ideološko, rodna ideologija. Oko vojnog roka, oko sigurnosti granice, ilegalnih prelazaka, legalnih prelazaka", nabrojio je Radić.

Promijenit će koncept poljoprivrede

"Da ne bude poticaj po hektaru, nego poticaj po onome što se isporučuje. Treba malo povezati gospodarstvo, naš turizam s poljoprivredom, ima tu jako puno posla. U ovom trenutku treba napraviti "clean start", imamo i puno nedoumica kod tog ministarstva. Svašta čujemo, ali rješavat ćemo te stvari u hodu", poručio je.