KUJUNDŽIĆ KRPA ZDRAVSTVO

Raste porez na cigarete, alkohol, kocku: Što ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka?

21.09.2017 u 11:01

Bionic
Reading

U hrvatsko zdravstvo treba upucati tri milijarde kuna, a resorni ministar Milan Kujundžić dosjetio se gdje će taj iznos naći – na povećanju poreza na alkohol, cigarete, igre na sreću…Dopunsko zdravstveno osiguranje, unatoč nekim najavama, neće dirati

'Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde', kazao je Kujundžić za Novi list.

Za sada odustaje od povećanja naknade za dopunsko zdravstveno osiguranje i sve karte stavlja na mjere 'najmanje osjetljive za standard'. Ako to ne bude dovoljno, razmotrit će i poskupljenje 'dopunskog'.

'To ostaju oblici koje treba eventualno razmatrati ako ne bude dovoljno. Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka', karikira ministar.

  • +5
Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Na pitanje koliko će zbog toga rasti cijena cigareta, alkohola, telefonskih računa, odgovara:  'Izračuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak'.

Odluka mora proći kroz saborsku proceduru, a Kujundžić očekuje da će i oporba taj prijedlog prihvatiti.