SPREJEM NA BAŠTINU

Reiki vandalizam u Dioklecijanovoj palači

21.12.2013 u 18:01

  • +2

Reiki vandalizam u Dioklecijanovoj palači

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Danas je povijesna jezgra Splita, odnosno Dioklecijanova palača, osvanula išarana s najmanje deset grafita ispisanih na kamenu. Riječ je o prvorazrednom divljaštvu i velikoj materijalnoj šteti, a navedeni grafiti mogu se ukloniti samo skupim konzervatorskim metodama

Do sada su raznorazni barbari koji su ispisivali svoje grafite uglavnom izbjegavali kamen, poglavito onaj antički, no u ovom slučaju grafiti su uglavnom ispisani na najznačajnijim lokacijama u palači. Svih 10 ili možda 11 grafita ispisano je jarkom narančastom bojom i radi se o identičnim kopijama istog simbola.

S obzirom na to da nam se simbol učinio poznatim, malo smo istražili i ustvrdili da se radi o simbolu reikija, dalekoistočnog kulta liječenja tijela energijom. Konkretno, taj simbol se naziva čo-ku-rei, izveden je iz sanskrta i simbolizira protok životne energije kroz tijelo. Svi simboli redom imaju orijentaciju u pravcu kazaljke na satu, što isključuje slučajnost i nevještost grafitera.

Što je inspiriralo nepoznatog vandala da šara u noći zimskog solsticija po Peristilu, po sfingi, na Sjevernom glavnom ulazu u palaču ili po crkvi Sv. Filipa, teško je racionalno objasniti. No da je nesumnjivo riječ o teškom vandalizmu, nema ni malo sumnje. Raspitali smo se na Peristilu i ustvrdili da, nažalost, na glavnom i najvažnijem splitskom trgu ili ispred katedrale nema videonadzora.

Uostalom, žalosno je da se mora prizivati video-nadzor na najvrjednijim lokacijama u palači, ali stvari očito tako stoje. Potražili smo detaljnije pojašnjenje što je zapravo reiki i doznali da se radi o nekonvencionalnoj tehnici liječenja energijom. Još ne znamo je li u ovom slučaju netko zloupotrijebio taj simbol ili je zaista riječ o fanatiku reiki alternative, ali to bi trebala ustvrditi policija. I nakon toga počinioca kazniti na tisuće sati društveno korisnog rada.