KLJUČAN GRAD

Šojgu naredio Rusima povlačenje iz Hersona

09.11.2022 u 16:34

Bionic
Reading

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku iz Hersona, ključnog ukrajinskog grada. Objava ruskog ministra predstavljala bi jedno od najznačajnijih ruskih povlačenja i potencijalnu prekretnicu u ratu koji traje već gotovo devet mjeseci

Ruski general Sergej Surovikin rekao je u izjavi za rusku televiziju da više nije moguće opskrbljivati Herson. Dodao je da je predložio uspostavljanje obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar. Ruska odluka uslijedila je nakon tjedana ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanja Rusije da evakuira više od 100.000 stanovnika Hersona.

'Spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Neki od njih mogu se koristiti na drugim frontama', rekao je Surovikin.

Ukrajinske snage prije nekoliko tjedana pokrenule su ofenzivu za oslobađanje Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači. Područje oko Hersona jedini je teritorij pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali Dnjepra.

  • +5
Stradanja u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Prije nekoliko dana glasnogovornica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk rekla je da 'Rusi stvaraju iluziju povlačenja iz Hersona kako bi namamili ukrajinske snage na ulične borbe u ključnom južnom gradu'. 'Ruske trupe se jako trude sve uvjeriti da se povlače, ali u isto vrijeme vidimo objektivne dokaze da ostaju', rekla je Humeniuk u intervjuu za ukrajinske medije.

Visoki pro-ruski dužnosnik primijetio je u prošli tjedan da će se ruske trupe 'najvjerojatnije' povući s položaja u Hersonu, a ukrajinski dužnosnici su od početka sugerirali da bi ta izjava mogla biti zamka. Rusija je danima evakuirala građane iz grada, a Moskva taj potez opisala kao vitalan za javnu sigurnost, dok je Kijev evakuacije usporedio s prisilnim preseljenjem.

Prošlog mjeseca jedan je stanovnik opisao situaciju u Hersonu kao napetu, s ljudima 'emocionalno iscrpljenim', ulicama praznima od sredine poslijepodneva i ruskim vojnicima koji su često viđeni u civilnoj odjeći.

  • +5
Evakuacija iz Hersona Izvor: EPA / Autor: Stringer

Podsjetimo, Kiril Stremusov, zamjenik šefa južne ukrajinske regije Herson kojega su na tu dužnost postavili Rusi, poginuo je u srijedu u prometnoj nesreći, izvijestile su ruske državne novinske agencije. Stremusov je bio jedna od najistaknutijih javnih ličnosti u ruskoj okupaciji Ukrajine. Često je koristio društvene mreže na kojima je objavljivao prilično agresivne postove, a posljednji se ondje pojavio u srijedu ujutro. Novinska agencija TASS objavila je da je press služba šefa regije potvrdila informaciju o njegovoj smrti, no da su okolnosti pogibije nejasne.

Stremusov je redovito objavljivao video snimke na društvenim mrežama o stanju na bojišnici. Među njima su i one koje prikazuju njegovu vožnju u automobilu velikom brzinom. U posljednje je vrijeme pozivao civile da se evakuiraju sa zapadne obale rijeke Dnjepar pred sve snažnijom ukrajinskom protuofenzivom pokrenutom s ciljem povrata teritorija koji su zauzele ruske snage u prvim danima rata.