harkivska oblast

Rusi žestoko udarili po Vovčansku, Amerikanci im predviđaju daljnji napredak

11.05.2024 u 20:42

Bionic
Reading

Ukrajinske snage nastavljaju s obrambenim operacijama oko graničnih naselja u Harkivskoj oblasti, rekao je ukrajinski predsjednik Vlodimir Zelenski u večernjem obraćanju naciji

"Naše snage već drugi dan izvode protunapade te štite ukrajinski teritorij", rekao je Zelenski. Ukrajinska vojska je ranije rekla da su ruske zadržane u pograničnim selima "sive zone", dok je Rusija navodno zauzela pet lokalnih naselja: Pletenivka, Ohorceve, Borisivna, Pilne i Strileća.

''Situacija je "posebno napeta" u Donjeckoj oblasti, točnije u smjeru Pokrovska u blizini sela Semenivka i Netailove. Bilježimo više od 30 sukoba dnevno, ekstremno je teško'', rekao je Zelenski, pa dodao da je "ometanje ruskih ofenzivnih akcija sada zadatak broj jedan."

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će Rusija "napraviti daljnji napredak u nadolazećim tjednima kako bi pokušala uspostaviti tampon-zonu duž ukrajinske granice".

Ruske snage su predvečer bombama, raketama, topništvom i dronovima silovito napale grad Vovčansk u Harkivskoj oblasti, čiji pad bi ruskim snagama značajno olakšao daljnji prodor na sjeveroistoku Ukrajine. U napadu ima mrtvih i ranjenih, objavile su ukrajinske vlasti.