istočni front

Rusija u ofenzivi, nad Krimom srušili ukrajinske projektile

15.05.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Ruska protuzračna obrana je preko noći oborila 10 ukrajinskih projektila američke proizvodnje ATACMS nad anektiranim crnomorskim poluotokom Krimom, reklo je ministarstvo obrane u Moskvi u srijedu ujutro dok se američki državni tajnik Antony Blinken nalazi u posjetu Kijevu

Nije bilo moguće nezavisno provjeriti navode.

Ministarstvo obrane je također reklo da je 17 ukrajinskih bespilotnih letjelica i drugih projektila oboreno nad Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblasti, ruskim pograničnim pokrajinama.

Rusija je svoju invaziju na Ukrajinu započela prije više od dvije godine. Kijev je dobio ogromnu podršku Zapada, uključujući vojnu pomoć, za svoju obranu. Sjedinjene Američke Države su u tom smislu najvažniji podupiratelj.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u utorak otputovao u iznenadni posjet Kijevu u sklopu kojeg se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a u srijedu će se sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Prema ukrajinskim medijima, Blinken je Ukrajini obećao vojnu pomoć koja bi mogla promijeniti situaciju na bojištu.

Rusija je prije četiri dana započela velik napad na drugi najveći ukrajinski grad Harkiv i okolno područje na sjeveroistoku zemlje. Snage Moskve su zauzele nekoliko sela te i dalje raketiraju Harkiv.

Ukrajina je za vrijeme rata opetovano gađala ruske pogranične regije. Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., također je bio meta ukrajinskih napada.