MEĐUNARODNI TIMOVI

Rusko raketiranje Ukrajine istražuje se kao ratni zločin, istražitelji obišli sve lokacije u Kijevu

12.10.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Tužitelji međunarodnih pravosudnih timova istražuju kao moguće ratne zločine aktualne ruske raketne napade na Kijev i gradove diljem Ukrajine u kojima je do sada poginulo najmanje 26 ljudi, rekao je dužnosnik Reutersu u srijedu

U napadima u ponedjeljak ubijeno je 19 ljudi, ranjeno više od 100 i prekinuta je struja diljem zemlje u najvećoj zračnoj ofenzivi Moskve od početka njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U još jednoj seriji napada u utorak ubijeno je sedam ljudi u gradu Zaporižji na jugoistoku zemlje, a dio grada Lavova na zapadu ostao je bez struje.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Istražitelji za ratne zločine posjetili su lokacije u glavnom gradu i ispitali štetu nanesenu civilima i civilnoj infrastrukturi, rekao je britanski odvjetnik Nigel Povoas, glavni tužitelj Međunarodnih timova mobilnog pravosuđa.

"Jučer smo posjetili sve lokacije u Kijevu", rekao je Povoas za Reuters.

"Čini se da su čak i navodni široki napadi na energetsku i komunikacijsku infrastrukturu imali minimalan učinak na vojne operacije ali maksimalan učinak na zdravlje, patnju i širenje terora među civilnim stanovništvom s približavanjem zime", dodao je.

Rusija niječe da cilja civile u svojoj vojnoj operaciji u Ukrajini.