diplomatski nastupi

SAD na Aljasci imao 'ozbiljne razgovor' s Kinom

19.03.2021 u 20:58

Bionic
Reading

Američki diplomati su na Aljasci imali „ozbiljne razgovore“ s kolegama iz Kine i neće dopustiti da ih „teatar“ kineske strane omete u naglašavanju njihovih principa i nastavku pregovora, priopćio je u petak State Department

„Znamo da ovi diplomatski nastupi mogu biti pretjerani ili čak usmjereni na domaću publiku“, rekla je glasnogovornica te institucije Jalina Porter.

„No nećemo dopustiti da nas teatar druge strane zaustavi u onome što nam je cilj na Aljasci, da iznesemo svoje principe i očekivanja i da što prije imamo te teške razgovore s Kinom koji su nam potrebni“, kazala je Porter.

Visoki američki i kineski diplomati svoj će susret na Aljasci zaključiti u petak, nakon vidljivih prijepora na konferenciji za medije koji su pokazali tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije na početku mandata novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki državni tajnik Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan u Anchorageu na Aljasci su se u četvrtak sastali s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomacije Wangom Yijem, a pridružio im se i američki ministar obrane Lloyd Austin.

Blinken je Pekingu izrazio zabrinutost zbog djelovanja u Xinjiangu, Hong Kongu i Tajvanu, zbog navodnih kibernetičkih napada na SAD i ekonomske prisile na američke saveznike.

Kazao je kako sve te radnje „ugrožavaju poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost“.

U podužem odgovoru na uvodne riječi SAD-a, Yang je uzvratio optužujući Sjedinjene Države da koriste svoju vojnu moć i financijsku nadmoć kako bi vršili pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.

Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineskog teritorija i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutarnje stvari.

Yang je dodao da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskoj razini s obzirom na "pokolj" Afroamerikanaca i dodao da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.

Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući ukidanje licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju radi zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti te ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokracije u Hong Kongu.