NOVE IDEJE

SDP predstavio program za 'ozdravljenje' zdravstvenog sustava

13.11.2018 u 17:10

Bionic
Reading

SDP je u utorak predstavio svoj program zdravstvene politike "Zdravlje na zdravim nogama", kojim želi osigurati zdravstvo jednako dostupno svim građanima te stvoriti sustav koji će biti financijski samoodrživ

"Svakim danom situacija u zdravstvu je sve teža i ide prema tome da postane neodrživom. Dugovi su narasli na razinu na kojoj nisu bili nikada prije, stanje prijeti totalnim kolapsom, a zbog toga trpe građani", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Inspekcijski nalaz je farsa i obmana javnosti

Zbog niskih plaća i nepravde medicinsko osblje napušta Hrvatsku, a bolesnici sve teže dolaze na red za specialističke preglede, pa se na neke preglede čeka mjesecima i godinama. Na djelu je tiha privatizacija zdravstva jer su građani primorani potražiti spas u privatnom sustavu, ustvrdio je Bernardić.

Hrvatska nema strategiju razvoja zdravstva, a ogromna sredstava iz proračuna za ovu godinu namijenjena su samo za podmirivanje dugova i prikrivanje nedostataka cjelokupnog sustava.

"Slučaj 'kiretaža' ukazuje da zdravstveni sustav uopće ne funkcionira. Inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva čista je farsa i obmana javnosti te bježanje od istine i stvarnosti. Većinu iskaza žena u tom predmetu nisu ni istražili. S druge strane, ministar licemjerno poziva da pacijenti prijave sve nepravilnosti u bolnicama, a sam ne čini ništa", kaže Bernardić.

Pritom je optužio Milana Kujundžića da je najlošiji ministar zdravstva koji je Hrvatska ikada imala.

Dodatni prihodi kroz zdravstveni turizam

Jedan od SDP-ovih prijedloga iz programa jest cjelodnevni rad bolnica kako bi se skratile liste čekanja, te kroz usluge zdravstvenog turizma omogućilo ostvarivanje dodatnih prihoda.

"Većina bolnica nakon 16 sati radi samo za hitne slučajeve. Otvaranjem preduvjeta za popodnevni rad bolnice bi se potakle na stvaranje dodatnih prihoda temeljem zdravstvenog turizma", rekao je Bernardić.

Operacijske sale u našim bolnicama iza 15 sati su prazne, a ako ne rade više od 50 ili 60 posto vremena, one nisu isplative, ustvrdio je Velimir Danko Vrdoljak, šef SDP-ova Savjeta za zdravstvo.

Ocijenio je kako ni jedna bolnica ne može funkcionirati na temelju limita jer to ograničava razvoj centara izvrsnosti, a istodobno postoje bolnice koje ne pruže dovoljno usluga ni unutar limita.

Novac treba pratiti pacijenta

Stoga drži kako novac treba pratiti pacijenta - na taj način riješit će se i problem dugova, što će omogućiti da zdravstveni sustav bude samoodrživ.

SDP u svom zdravstvenom programu planira i centralizaciju javne nabave, obvezno praćenje ishoda liječenja, uvođenje hitne helikopterske službe na području cijele zemlje, te oslobađanje od plaćanja doprinosa ranjivih skupina, kao i nagrađivanje medicinskog osoblja.

Na nesposobnost Kujundžića osvrnuo se i saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdivši kako ne na prošloj sjednici Sabora vidjelo da ministar nije u stanju osigurati jednaku dostupnost zdravstva bez povećanja cijene participacije i dopunskog osiguranja, a nije prihvaćen ni jedan prijedlog oporbe na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Taj zakon ne jamči financijsku održivost i utemeljenost zdravstvenog sustava, a istodobno rebalansom i proračunom za iduću godinu stižu nove milijarde kuna u sustav. "Ne želimo da se te milijarde kuna bacaju u rupu bez dna zbog Kujundžićeve nesposobnosti", poručio je Jovanović.