david cameron

Šef britanske diplomacije: Kijev može koristiti britansko oružje za napade unutar Rusije

03.05.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da je na Ukrajini da odluči kako će upotrijebiti britansko oružje i naglasio da Kijev ima pravo gađati mete na ruskom teritoriju, prenosi u petak BBC

Tijekom posjeta Kijevu, rekao je da će Britanija davati Ukrajini godišnje 3 milijarde funti (oko 3,5 milijardi eura), dok god bude potrebno.

"Baš kako Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da osigura svoju obranu", rekao je Cameron.

Britanski šef diplomacije, koji se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i Ukrajina ima "apsolutno pravo uzvratiti natrag Rusiji".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da izjave britanskog ministra vanjskih poslova predstavljaju priznanje da zapad vodi rat protiv Rusije koristeći "ukrajinske ruke".

“Cameronove riječi su još jedan dokaz hibridnog rata koji zapad vodi protiv naše zemlje”, rekla je Zaharova. "Rusija na to odgovara i nastavit će odgovarati."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da se radi o "izravnoj eskalaciji napetosti oko ukrajinskog sukoba koja potencijalno predstavlja prijetnju europskoj sigurnosti".