borba protiv korupcije

Šef ORaH-a: EPPO najefikasniji u suzbijanju korupcije u Hrvatskoj, treba mu proširiti ovlasti

17.05.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Zelena alternativa - ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) predstavila je u petak uoči izbora za Europski parlament program borbe protiv korupcije, ističući jedinstvenu definiciju korupcije i proširenje ovlasti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)

"Zalagat ćemo se za harmonizaciju definicije korupcije na području svih zemalja članica Europske unije kako bi se olakšao prekogranični kazneni progon, vjerujemo da će se tako smanjiti rizik od korupcije", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović.

Europska unija u jednoj godini izgubi oko jednog bilijuna eura, kazao je Petrović pozivajući se na istraživanje Europskog parlamenta. "Ako bi samo dio tog novca uspjeli zadržati, bilo bi dovoljno da se iskorijeni glad u svijetu, za što je potrebno izdvojiti oko 229 milijardi eura", napomenuo je.

U Hrvatskoj se godišnje zbog korupcije izgubi 15 milijardi eura, dodao je predsjednik ORaH-a.

Osim jednake definicije kaznenog djela korupcije u svim članicama EU, Petrović smatra da su potrebne stroge i odvraćajuće kazne.

Predsjednik Glavnog foruma ORaH-a Dinko Kulaš kazao je da će stranka u Europskom parlamentu zatražiti jačanje i proširenje ovlasti Ureda europskog javnog tužitelja.

"Pokazalo se da je ta institucija, posebice u Hrvatskoj, najefikasnija u suzbijanju korupcije. Treba proširiti ovlasti na način da EPPO postane nadležan za sva teška kaznena djela korupcije koja imaju prekogranične elemente i koja obuhvaćaju više zemlja EU", izjavio je Kulaš

Iz ORaH-a poručuju da EPPO mora imati prioritet nad nacionalnim državnim odvjetništvom, što bi značilo da glavni državni odvjetnik više ne bi mogao rješavati sukobe nadležnosti između DORH-a i EPPO-a te tako uklanjati pojedine slučajeve iz nadležnosti europskog tužitelja.