RATNIK U MANTIJI

Šef SPC-a u Crnoj Gori: Bolje da Podgorica podigne spomenik Mussoliniju nego Titu

03.12.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije poručio je proteklog vikenda podgoričkim vlastima na središnjoj proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine kako je bolje da podignu spomenik Mussoliniju nego Titu

Nova kontroverzna izjava ništa manje kontroverznog mitropolita SPC-a stigla je tijekom proslave koju je organiziralo Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Iako su odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglašene ništavnim, prosrpski orijentirani Crnogorci slavili su 100 godina od prevrata u Crnoj Gori, kad je svrgnuta dinastija Petrović i ustoličena dinastija Karađorđević, dok je Kraljevina Crna Gora pripojena Kraljevini Srbiji.

Na proslavi obljetnice Podgoričke skupštine Amfilohije je izrazio zabrinutost zbog ponašanja pojedinih crnogorskih političara.

'Ne mogu ih prepoznati, naročito od 1991. pa naovamo. Zna se da je Đukanović bio na Kosovu i da je s Miloševićem sudjelovao u ratu oko Dubrovnika. Samo Crnogorci mogu poništavati odluke stare 100 godina. Ne razumijem zašto se potežu pitanja stara 100 godina i na njima gradi budućnost Crne Gore. Kakav je duh iza toga? To je duh krvnih osveta, protiv kojih se borio Sveti Petar Cetinjski. Ja se nadam da će ovaj tragični događaj u Skupštini pomoći da se vratimo izvornoj Crnoj Gori, kralju Nikoli', kazao je, između ostalog, Amfilohije i ustvrdio kako aktualna crnogorska vlast gradi budućnost na bratoubilaštvu.

Pritom se osvrnuo i na najavljeno podizanje spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, ističući da je bolje da vlast podigne spomenik talijanskom fašističkom diktatoru Mussoliniju.

'Mussolini je, za razliku od Josipa Broza, manje zaslužan za katastrofu Podgorice. Ukoliko netko želi podizati spomenik, neka ga podigne Mussoliniju, a ne Brozu, koji je više zaslužan za bombardiranje Podgorice', zaključio je Amfilohije. Čelnik SPC-a za Crnu Goru time je podsjetio kako su zapadni saveznici bombardirali Podgoricu 1944. na zahtjev partizana, a kako bi se uništile njemačke i četničke postrojbe. U seriji zračnih napada poginula su četiri njemačka vojnika, 400 civila te četnički zapovjednik za Crnu Goru, major Đorđije Lašić.

Valja napomenuti kako Amfilohijevo političko i militantno djelovanje u okviru Srpske pravoslavne crkve izaziva brojne kontroverze u javnosti zbog velikosrpskog nacionalizma, negiranja crnogorskog naroda i državnosti, reafirmacije četništva te zbog snažnog protivljenja europskim integracijama Crne Gore.

Amfilohije je tijekom raspada bivše Jugoslavije bio u bliskim odnosima s Radovanom Karadžićem i Željkom Ražnatovićem Arkanom, a zbog njegova političkog djelovanja i uloge koju je imao u ratovima mnogi ga nazivaju 'ratnikom u mantiji'.