atentat na premijera

Ficov zamjenik: Operacija je dobro prošla, mislim da će preživjeti, teško je ozlijeđen

15.05.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici nakon što su nakon sjednice vlade pucali u njega. Mediji javljaju kako je pogođen s više hitaca u trbuh i ruku te da je u teškom stanju

Najvažnije informacije

  • Slovački premijer Robert Fico ustrijeljen je s nekoliko hitaca nakon sjednice vlade u mjestu Handlova, a pogođen je u trbuh i ruku s tri hica
  • Fico je hitno prebačen u bolnicu, gdje je stabiliziran, no još uvijek nije izvan životne opasnosti
  • Slovački mediji pišu da je napadač 71-godišnji Juraj Cintula, koji je odmah nakon atentata savladan te je uhićen i nalazi se u pritvoru
  • Kako se vidi na objavljenoj snimci, napadač je pucao u Fica kad je on došao do skupine građana da ih pozdravi

23.19 Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u RTL-u Danas se osvrnuo na atentat na slovačkog premijera Roberta Ficu i rekao da je atentat možda rezultat polarizacije slovačkog društva. >>>Pročitajte više<<<

23.18 U videu objavljenom na društvenim mrežama, atentator na slovačkog premijera kaže da je atentat izvršio zato što se ne slaže s politikom vlade.

23.00 Zamjenik slovačkog premijera Tomas Taraba rekao je za BBC Newshour kako vjeruje da će premijer Robert Fico 'preživjeti' i da više nije u životnoj opasnosti. Taraba je također kritizirao oporbene stranke, optužujući ih da koriste 'lažne narative' i prikazuju Fica 'skoro kao čudovište', i za te komentare je rekao da ne pripadaju demokraciji.

'Bio sam jako šokiran... srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... trenutno nije u životnoj opasnosti', rekao je. Naveo je da je pucao "iz velike blizine" stariji muškarac.

“Teško je ozlijeđen – jedan metak je prošao u trbuh, a drugi u zglob – odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju”, rekao je Taraba.

22.55 Društvo slovačkih književnika (SSS) osumnjičenog je napadača Jurja Cintulu registriralo kao člana od 2015.

'Vodstvo SSS-a je s ogorčenjem i apsolutnom osudom primilo ovu informaciju, a ukoliko se ona potvrdi, ovoj osobi članstvo će biti odmah izbrisano!', poručili su iz udruge koja ujedno izražava ogorčenost takvim brutalnim činom, koji nema paralele u povijesti Slovačke.

'Premijeru želimo brz oporavak kako bi ponovno mogao u potpunosti obavljati svoju dužnost za dobrobit cijele Slovačke. Molimo se za njegov život i zdravlje', dodaje SSS na svojim stranicama.

22.40 Operacija na slovačkom premijeru je završena, rekao je pouzdani izvor za Aktuality.sk. Njegovo stanje bi se trebalo stabilizirati.

Robert Fico dovezen u bolnicu Izvor: Profimedia / Autor: AFP

21.42 'Prve informacije govore o jasnoj političkoj motivaciji, te da je odluka donesena nedugo nakon predsjedničkih izbora', pojasnio je šef MUP-a Matúš Šutaj Eštok te ujedno pozvao "javnost, medije i političare" da prestanu širiti mržnju. Eštok je također skrenuo pozornost da se nakon napada internetom širi govor mržnje kojim se odobrava zločin. “Odgovor na mržnju ne može biti mržnja i zato vas molim da svi prestanete”, rekao je na tu temu, dodavši da će policija istražiti sve slučajeve širenja mržnje i odobravanja atentata.

Vlada će se sutra baviti napadom na Vijeću sigurnosti, gdje će procijeniti situaciju. Ministar unutarnjih poslova također je izvijestio da će nakon napada pojačati zaštitu Nacionalnog vijeća, političara i nekoliko medija.

  • +4
Atentat na Roberta Fica Izvor: Profimedia / Autor: AFP

21.38 Slovački premijer Robert Fico i dalje se bori za život nakon više od tri i pol sata u operacijskoj sali. U kritičnom je stanju. Ministar obrane Robert Kaliňák i ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj Eštok izvijestili su o tome izravno u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici.

'Zadobio je tešku politraumu i nakon nekoliko prostrijelnih rana njegovo zdravstveno stanje je izuzetno teško. Svi se molimo da kombinacija medicine i snažne konstitucije premijera dovede do dobrih vijesti. Još ih nemamo', objasnio je Kaliňák, dodavši da nadu polažu u ruke liječnika. Da je Robert Fico u kritičnom stanju potvrdio je i Šutaj Eštok. Bio je s premijerom izravno u operacijskoj sali. Odbio je komentirati konkretne detalje premijerovih ozljeda. Detaljnije informacije o stanju premijera iznijet će naknadno.

20.47 Potpredsjednik slovačkog parlamenta Peter Žiga rekao je da je prekinuo javne posjete parlamentu te da je u toj instituciji pojačana i zaštita.

20.43 Juraj Cintula, muškarac koji je izvršio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, u prošlosti je bio povezan s proruskom skupinom Slovački vojnici, izvijestio je mađarski istraživački novinar Szabolcs Panyi. 2016. skupina je na Facebooku podijelila njegovu fotografiju, pišu slovački mediji.

20.18 Motiv atentata je nepoznat, a napadač, 71-godišnji Juraj Cintula odmah je uhićen. Slovački mediji pišu da je riječ o bivšem zaštitaru u trgovačkom centru, autoru tri zbirke poezije i jednog romana te članu društva pisaca. Internetom kruži snimka napadača koji govori kako ne odobrava politiku aktualnih vlasti i promjene u slovačkoj javnoj televiziji, dodaju slovački mediji. Aktuality.sk prenosi izjavu njegovog sina koji tvrdi da je otac imao dozvolu za pištolj. >>> Pročitajte više<<<

71-godišnji pjesnik

Ovo je atentator na slovačkog premijera Fica

Pogledaj galeriju

20.06 Prema riječima ministra unutarnjih poslova Matúša Šutaja Eštoka, predstavnici Vlade još nemaju dobrih vijesti.

'Još je u operacijskoj sali, operacija je u tijeku', dodao je. Operacija traje više od tri i pol sata, prenosi Aktuality.sk.

20.04 Ministar rada Erik Tomaš tvrdi da je zdravlje premijera ozbiljno ugroženo. On je za TV Markíza rekao da je premijer još uvijek na operaciji. Prema Tomašu, bit će to dulja operacija, jer je napadač pogodio nekoliko organa.

19.36 'Slovačka je šokirana, ne samo političari, nego cijela slovačka javnost. Takav jedan čin političkog terorizma u Slovačkoj se još nije dogodio tako da su svi zgroženi i došlo je do osuda od strane svih političara, neovisno o spektru s kojeg dolaze. Predsjednica je isto osudila čin, navodeći da je ovo nedopustivo i da je ovo napad na demokraciju', rekao je hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Aleksandar Heina za Dnevnik N1.

'Situacija je krajnje neizvjesna sa zdravljem premijera, zadnje su informacije da je stanje kritično', rekao je Heina.

19.19 Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osudio je napad na Roberta Fica.

'Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima', napisao je Milanović na Facebooku.

19.15 O atentatu na slovačkog premijera oglasio se i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je slovačkoj predsjednici poslao svoju reakciju.

'Poštovana gospođo predsjednice, s indignacijom sam saznao za atentat na premijera Slovačke Republike Roberta Fica. Za ovaj gnusni zločin nema opravdanja. Roberta Fica poznajem kao hrabru i odlučnu osobu. Jako se nadam da će mu ove kvalitete pomoći da se nosi s ovom teškom situacijom. Molim vas da mu pružite moju iskrenu podršku i želje za brz i potpun oporavak'.

18.56 Slovački mediji su objavili i video trenutka atentata na slovačkog premijera. Na njemu se vidi da Fico prilazi građanima okupljenima iza ograde, a nakon što se s jednom osobom rukovao, vidi se atentator kako puca te se čuju pucnji. Upozoravamo da video sadrži uznemirujuće scene.

18.48 Slovački mediji prenose da su informacije o zdravstvenom stanju premijera pod embargom, pa nema službenih priopćenja, ali neslužbeno doznaju da je pri dolasku u bolnicu bio pri svijesti i komunicirao.

18.28 'Dijelimo užas današnjeg atentata na premijera. Zabrinuti smo daljnjom eskalacijom napetosti u društvu. Stoga upozoravamo na širenje lažnih informacija o napadaču. Kategorički negiramo da je član našeg pokreta. Niti ima bilo kakve druge veze s našom strankom ili našim članovima. Oštro osuđujemo njegov gnusni čin', poručio je oporbeni čelnik Michal Šiimečka (PS). Sve oporbene stranke otkazale su za večeras najavljeni prosvjed protiv Fica i njegove vlade.

18.04 Slovački parlament prekinuo je sjednicu do utorka 21. svibnja, te pojačava mjere sigurnosti.

17.36 Istraga o atentatu na slovačkog premijera već je počela, pišu tamošnji mediji, a pokrenut je kazneni progon za pokušaj ubojstva s predumišljajem, djelo za koje je moguća kazna od 25 godina zatvora do doživotne robije.

17.34 Prema dosadašnjim informacijama, Robert Fico zadobio je tri prostrijelne rane, dvije u ruku i jednu u trbuh. Trenutačno bi ga trebali operirati, objavio je portal Aktuality.sk u 17.18h.

17.06 Ulaz u hitnu bolnicu Roosevelt ogradila je policija. Fotografske agencije objavile su fotografije dovoženja Fica u bolnicu.

17.01 'Šokirana sam, svi smo šokirani strašnim napadom na Roberta Fica. Dogodilo se nešto što još ne možemo shvatiti. Fizički napad na premijera je napad na osobu, ali i napad na demokraciju. Bilo kakva vrsta nasilja je nedopustiva', izjavila je slovačka predsjednica Zuzana Čaputová i dodala da vjeruje da će se premijer oporaviti od ozljeda.

16.55 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

"Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je Sunak na platformi X. Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

"Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu", napisao je Fiala. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na Fica poželjevši mu brzi oporavak. Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

16.52 Televizija TA3 objavila je da su ispaljena 4 metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno 5 metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

16.50 Glasnogovornica bolnice u Handlovi kazala je da je slovački premijer bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

16.47 Hrvatski premijer Andrej Plenković napisao je na društvenoj mreži X da je potresen napadom na slovačkog premijera.

'Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom', napisao je Plenković.

16.42 Za napad na slovačkog premijera osumnjičen je 71-godišnji Juraj Cintula, koji je oružje, iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca, vjerojatno posjedovao legalno. Na internetu su se pojavile tvrdnje svjedoka da je prvo dozvao premijera, koji mu je prišao da se s njim rukuje, nakon čega je zapucao. Muškarca je policija odmah savladala i uhitila i trenutno je pritvoren. Slovački mediji pišu da je napadač pjesnik koji je objavio nekoliko zbirki poezije, a da je 2016. radio za privatnu zaštitarsku službu.

16.24 'Duboko sam potresen viješću o strašnom napadu na mog prijatelja Roberta Fica. Molimo se za njegov brzi oporavak', poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

>>> Pogledajte kako policija privodi atentatora na slovačkog premijera

16.22 Izabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini poručio je da je atentat na premijera prijetnja svemu što je dosad krasilo slovačku demokraciju.

'Bio sam užasnut kad sam primio informaciju da je premijer Robert Fico bio meta atentata nakon sastanka vlade u Handlová i da je zadobio rane od vatrenog oružja. Zgrožen sam kuda može dovesti mržnja prema drugačijem političkom mišljenju. Ne moramo se sa svime slagati, ali postoji mnogo načina na koje demokratski i legalno možemo izraziti svoje neslaganje. Želim premijeru brz oporavak. I jako bih volio da takav besmislen i brutalan čin bude meta sveopće osude', poručio je Pellegrini.

16.20 Atentat na slovačkog premijera komentirao je na društvenoj mreže X i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

'Šokiran sam viješću o napadu na slovačkog premijera Fica nakon sastanka slovačke vlade u Handlovi. Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade. Moje su misli s premijerom i njegovom obitelji', napisao je Michel.

16.14 Na Ficovoj službenoj stranici na Facabooku objavljeno je da je u atentatu ustrijeljen više puta te da trenutno jest u životnoj opasnosti i da će sljedećih nekoliko sati biti presudni. Neki su slovački mediji prethodno objavili da je premijer izvan životne opasnosti, no službene informacije zasad su drugačije.

16.12 Spasilački helikopter s Robertom Ficom nešto prije 16h sletio je u Fakultetsku bolnicu FD Roosevelt u Banskoj Bistrici.

16.04 Prema informacijama Aktuality.sk, premijer Fico je pogođen u trbuh i ruku. Portal također navodi da je napadač vjerojatno bio umirovljenik iz Levica.

15.51 Spasilački helikopter s Robertom Ficom poletio je iz Handlove i ide prema Banskoj Bistrici.

15.42 Na kratkoj video snimci koja kruži mrežom X, a objavila ju je ukrajinska Pravda, vidi se kako pripadnici Ficove tjelesne straže netom nakon pucnjave odvoze premijera prema automobilu, dok pripadnici temeljne policije savladavaju napadača na podu. Autentičnost snimke nije potvrđena.

15.35 Slovačka agencija TASR citirala je potpredsjednika parlamenta Lubosa Blahu koji je rekao da je Fico pogođen i ozlijeđen. Reutersov svjedok rekao je da je čuo nekoliko pucnjeva i da je vidio kako muškarca privodi policija. Reutersov svjedok rekao je da je vidio kako službenici sigurnosti nekoga guraju u auto i odvoze.

15.25 Nakon sjednice slovačke vlade u srijedu u mjestu Handlova se začula pucnjava. Kako javlja portal Dennik N, premijer Robert Fico je upucan, a potom prebačen u bolnicu. Kasnije je informaciju o atentatu na premijera potvrdio i glasnogovornik slovačke policije Matej Neumann.

  • +7
Robert Fico Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

'Čuo sam tri-četiri pucnja. Vidio sam kako Fica podižu s tla. Strijelac je naknadno umiren', opisao je incident za Aktuality.sk novinar Daniel Vražda. Prema izvoru ovog portala, napadač je priveden. Na mjestu atentata prije pucnjave viđeno je nekoliko ljudi, a prije premijera dolazili su im drugi članovi vladinog kabineta. Rukovali su se s okupljenima, no ništa im se nije dogodilo. Nakon pucnjave s mjesta događaja evakuirana su tri ministra. Pokušaj atentata osudili su svi vodeći političari u zemlji. Predsjednica Zuzana Čaputová izjavila je kako je šokirana. 'Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada', rekao je odjel za tisak ureda predsjednice.