BANOVO BRDO U BEOGRADU

Specijalci pretresli kuću Mladićevog sina

04.12.2008 u 14:41

Bionic
Reading

U tijeku je pretres objekata u potrazi za haškim bjeguncima na više lokacija u Beogradu. Policije je jutros započela pretres kuće Darka Mladića, sina bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića

BEOGRAD - Maskirani specijalci dovezli su se u dva terenca do kuće Darka Mladića u naselju Banovo Brdo u 9 sati. Iz srbijanskog MUP-a Tanjug doznaje da je u tijeku pretraga pet objekata, od kojih su četiri na području Beograda, te da se akcija provodi po nalogu istražnog suca Okružnog suda u Beogradu. Oko kuće u Ulici Blagoja Parovića, u kojoj se nalazi i sjedište tvrtke Darka Mladića, nalazi se grupa od desetak policajaca u crnim uniformama, s fantomkama na glavi, kao i brojne novinarske ekipe.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović, koji se nalazi u Mladićevoj kući 'kao svjedok i prijatelj', izjavio je agenciji Beta da su policajci došli sa nalogom za pretres koji je izdao istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić. U tijeku je i pretres radnih prostorija supruge Darka Mladića u Obrenovcu. Beta saznaje da su u kući Darko Mladić, njegova supruga, majka i djeca. Uz Todorovića, tamo je i zastupnik SRS-a Branimir Đokić.

Akcija je organizirana u sklopu provedbe plana okončanja suradnje s Haškim sudom. Šef srbijanske policije Milorad Veljović potvrdio je da je u Beogradu u tijeku pretres kuće sina jednog haškog otpuženika. 'Moramo ispuniti obveze prema Haškom sudu', rekao je Veljović. Potraga je organizirana s ciljem otkrivanja financijera preostale dvojice haških optuženika u bijegu, kao i presijecanja kanala njihovog financiranja. Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da policija traži 'tragove, dokaze, materijale, dokumente i bilo kakav trag koji vodi do Ratka Mladića'. Dodao je da akcije širom Srbije neće prestajati sve dok preostala dva haška optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, ne budu uhićeni.

U znak prosvjeda, zastupnici Srpske radikalne stranke zaprijetili su da će napustiti sjednicu parlamenta i uputiti se prema kući Darka Mladića. Zastupnica SRS-a Vjerica Radeta zatražila je od Ministarstva pravosuđa i MUP-a obrazloženje zbog 'uznemiravanja obitelji Darka Mladića'. Policija je 10. studenog pretresla prostorije tvrtke 'Vujić' iz Valjeva pod sumnjom da su vlasnici pružali financijsku i logističku podršku Ratku Mladiću, ali i zbog poslovne suradnje s tvrtkom 'Impakt', čiji je vlasnik Mladićev sin Ratko.