zaželi za vrpolje

Trebali dobiti higijenske potrepštine, ali sve je propalo iz bizarnog razloga

03.05.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Zbog sto mililitara deterdženta za suđe i 160 mililitara tekućeg sapuna za ruke 90 starijih i nemoćnih osoba s područja Općine Vrpolje u Slavoniji neće dobiti svoje pakete higijenskih potrepština, kako je planirano

Naime Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je Odluku o odabiru dobavljača higijenskih potrepština za projekt 'Zaželi za Vrpolje'. Tim projektom planirano je da se tijekom 33 mjeseca osiguraju paketi kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za 90 starijih i nemoćnih osoba.

Na nabavu, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednom tvrtkom, procijenjenu na 54 tisuće eura bez PDV-a, pristigle su dvije ponude: tvrtke Libro iz Đakova, 26 tisuća eura bez PDV-a, i zagrebačkog Insaka od nešto manje od 48 tisuća eura bez PDV-a.

Trebalo je dostaviti ponude za dvije vrste paketa jer je ideja da se naizmjence u 33 mjeseca isporučuju jedan pa drugi.

Prvi je trebao sadržavati deterdžent za suđe, 900 ml, prašak za pranje rublja, od 3,4 do 3,6 kg, paket papirnatih ručnika, 3/1 troslojni, univerzalno sredstvo za čišćenje i tekući sapun za pranje ruku s pumpicom, 300 ml. U drugom su se našli: paket WC papira, 10/1 troslojni, paket papirnatih ručnika, 3/1 troslojni, zubna pasta, 75 ml, gel za tuširanje, 500 ml, i šampon za pranje kose, 400 ml.

Općina je odabrala jeftiniju ponudu, ali se zagrebačka tvrtka žalila. U žalbi su naveli da deterdžent za suđe Craft Limun od litre ne odgovara tehničkim specifikacijama jer je traženo da punjenje bude od 900 ml. Istu stvar su primijetili i za tekući sapun za ruke, jer je traženo 300 ml, a ponuđen je sapun Monia od 460 ml.

Iz Općine naveli da je Libro, u stavkama troškovnika u kojima nije propisana maksimalna količina, ponudio robu koja je jednaka ili veća od tražene, čime je postupio sukladno propisanim odredbama dokumentacije o nabavi. Smatrali su da bi bilo diskriminirajuće i protivno zakonu odbiti ponudu u kojoj je ponuđena roba veće količine od tražene.

Međutim DKOM je uvidom u dokumentaciju o nabavi utvrdio da Općina Vrpolje nije propisala mogućnost odstupanja od propisanih količina.

Štoviše, dodali su, Općina Vrpolje propisala je da ponuđena roba mora zadovoljiti sve tehničke specifikacije koje su dio dokumentacije o nabavi, a u kojima je, između ostalog, određena neto količina proizvoda.

Također, istaknuli su da je Općina u tehničkim specifikacijama naglasila da su navedene količine higijenskih potrepština izražene kao minimalne i maksimalne, što po tumačenju DKOM-a znači da minimalne količine ujedno predstavljaju maksimalne te nije dopušteno odstupanje u tom dijelu.

Stoga je odluka o odabiru poništena, a predmet vraćen na novo postupanje. Uz to, Vrpolje mora nadoknaditi 1320 eura troškova žalbenog postupka.

A korisnici će se morati snaći dok im paketi ne stignu.