HREJTING O NOVOM KALENDARU

Što građani misle o promjeni blagdana? Oko jednog datuma slaže se čak 70 posto ispitanika

24.10.2019 u 20:02

Bionic
Reading

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na pitanja o novom kalendaru blagdana u Hrvatskoj. Istraživanje za HRT provela je agencija Promocija Plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku od plus/minus 2,62 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto

Na pitanje - podržavate li odluku da se Dan državnosti više ne obilježava 25. lipnja nego 30. svibnja gotovo polovina ispitanih podržala je promjenu, odnosno njih 48,1 posto. Prijedlog ne podržava 33,7 posto, a odgovor na pitanje nema 18,2 posto ispitanih, izvijestio je HRT.

Drugo pitanje bilo je - zbog čega podržavate promjenu datuma obilježavanja Dana državnosti?

Da se 30. svibnja udomaćio u svijesti naroda smatra 58,7 posto ispitanih, a 23,7 posto kaže da je taj datum najvažniji jer je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor. Njih 9,7 posto taj datum doživljava kao dan kada je pobijedio HDZ i izveo naš narod i Hrvatsku iz mraka bivše države.

Odgovarajući na treće pitanje - podržavate li ukidanje dosadašnjeg Dana neovisnosti, 8. listopada, 51,4 posto ispitanih odgovorilo je da ne podržava, 32,3 posto da podržava, a 16,3 posto da ne zna ili se ne može odlučiti.

Uvođenje novog blagdana, 18. studenog kao Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje podupire 70,2 posto ispitanih, 23 posto ih je protiv, a oko šest posto ih je neodlučno.

  • +52
Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL