IZA KULISA

Što Josipovićevi emisari dogovaraju s braniteljima?

15.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Branitelji gotovo mjesec dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći ostavku ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Štoviše, Matića i njegove suradnike odavno smatraju bivšima te intenzivno rade na ostvarenju svojih zahtjeva. Komunikacija s vladajućima je stalna, a u goste im dolaze i suradnici predsjednika Ive Josipovića

Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66, ispred Ministarstva branitelja, i dva dana nakon što su stigli demantiji Ante Kotromanovića (prvi glas), Zlatka Gareljića (ne želim komentirati) i predsjednika Ive Josipovića (nemam veze s tim) tvrdi da je kuvertirana ostavka Predraga Matića.

'Stojimo iza informacija koje imamo u ovom trenutku i smatramo ih pouzdanima', ponovio nam je Deur. Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi kaže da komunikacija s vlastima traje cijelo vrijeme i vjeruje da će se cijela priča uspješno završiti ispunjavanjem braniteljskih zahtjeva. Na pitanje kad će konačno vijest biti objavljena, Deur kaže da se to ne zna jer je 'politika čudna stvar'.

U četvrtak su se vođe braniteljskog prosvjeda sastale s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a i predsjednikovi savjetnici, kaže Deur, navrate do njih. I drugi braniteljski predvodnik, Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata, kaže da operativno imaju dobru komunikaciju s članovima Savjeta za ratne veterane predsjednika Ive Josipovića.

Predsjednik u svojim nastupima izražava razumijevanje za braniteljske probleme te poziva na kompromis i njihovo rješavanje. Njemu je naravno u trenutnoj situaciji, u jeku kampanje za novi mandat na Pantovčaku, od cjelokupnog vladajućeg establišmenta najviše stalo da se problem što prije riješi. Zbog toga i ne čudi to da šalje emisare braniteljima. Ipak, i Klemm i Deur su zakopčani do grla kada treba reći malo više o temama i načinu na koji se vodi komunikacija s vladajućima. 'Ne bi bilo korektno', kazao Deur. Branitelji očito strahuju da bi jedna riječ više o razgovorima koji se vode dalje od očiju javnosti mogla srušiti sve dogovore.

Ne zaboravimo da se upravo član Savjeta za ratne veterane i povjerenik za branitelje predsjednika Ive Josipovića, Vinko Kovačić, spominjao kao čovjek koji će naslijediti Predraga Matića na čelu Ministarstva branitelja. Kovačić nije bio raspoložen za razgovor kada smo ga nazvali, već je samo grubo poručio: 'Pustite me na miru', i poklopio slušalicu. Jedno je sigurno - braniteljski prosvjed velik je politički problem za vladajuće i sve će učiniti da ga riješe. Vlada je već odriješila vreću - Ministarstvo branitelja jedno je od rijetkih kojima nisu rezana sredstva u rebalansu proračuna, a i Josipović se trudi svim sredstvima.

Ključni čovjek je ministar Predrag Matić, a on očito sam ne namjerava otići. Deur kaže da je Matić na vlasti još od vremena kada je pokojni Juraj Njavro vodio brigu o hrvatskim braniteljima. 'Od tada su se promijenile Račanova, Sanaderova, vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića, a Matić je surađivao sa svakom', naglasio je Deur i dodao da još radio i u uredu Ive Josipovića. Ipak, priznaje da Matić nije loš čovjek, ali vjeruje da je Documenta manipulirala njime. Branitelji su izgubili povjerenje u njega, objasnio je, jer pokušava izjednačiti agresora i žrtvu te Domovinski rat prikazati kao građanski.

S druge strane Matić vjeruje da ima podršku premijera Zorana Milanovića, no pitanje je koliko dugo.