SPOR UNUTAR KOALICIJE

Što kaže Budimir o trzavicama na liniji HDZ-HSLS-branitelji?

13.05.2015 u 13:50

Bionic
Reading

U HSLS-u kažu da nema trzavica u odnosima s koalicijskim partnerom HDZ-om, a za nesporazume oko statusa gospodarskog stratega HSLS-a Josipa Budimira koji su se pojavili u javnosti, okrivili su medije

Budimira se u javnosti predstavljalo kao gospodarskog stratega koalicije okupljene oko HDZ-a, pa čak i prilikom gostovanja na Novoj TV i HRT-u, sve dok se u kolumni na portalu dragovoljac.com na njega, ali i na predsjednika HDZ-a, nije obrušio Mario Filipi, jedan od prosvjednika iz šatora u Savskoj 66.

Josip Klemm
, jedan od vođa prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, podržao je njegovu tezu koja se protivi prebacivanju branitelja pod Ministarstvo socijalne skrbi, dok je ostao suzdržan u kritici prema HDZ-u.

'Jedino mogu komentirati da hrvatski branitelji ne smiju završiti u socijali. Hrvatska se država o njima kao takvima treba brinuti kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja', poručio je Klemm ogovarajući na upit tportala da prokomentira teze Marija Filipija iznesene u kolumni.

Međutim, Filipijeve optužbe na račun HDZ-a nije htio komentirati. 'Nisam u HDZ-u niti me zanima HDZ', kratko je kazao Klemm. Ubrzo je stigla reakcija iz HDZ-a i saborski zastupnik i nekadašnji ministar financija Ivan Šuker u razgovoru za televiziju N1 se jasno distancirao od Budimira odgovarajući na pitanje o rezanju mirovina. 'Ne mogu reći ni da niti ne. Ono što je govorio Budimir, da će biti rezanja mirovina, nije istina. HDZ još nije izašao sa svojim programom i stoga ga nitko ne može komentirati.

Dok ne objavimo program, sve su ovo samo reklamni štosevi pojedinaca. HDZ će itekako imati osjećaj prema ljudima kojima treba pomoći, ali ćemo se i bespoštedno boriti protiv toga da pomoć primaju oni kojima ona nije potrebna', kazao je Šuker. Ipak, Josip Budimir za tportal kaže da je Šukerova izjava na istom tragu. Međutim, ogradio se od toga da je nastupao javno u ime koalicije.

'Već sam nekoliko puta rekao u pojašnjenju i na HTV-u i na Novoj TV da ja ne zastupam HDZ ili bilo koga drugoga i da su program i stavovi koje ja iznosim verificirani od jedne članice koalicije – HSLS-a', oprao je ruke gospodarski strateg HSLS-a. Kaže da je riječ o platformi s kojom HSLS ulazi u pregovore i daljnje dogovore, usklađenja s HDZ-om. Budimir kaže da je cijela gužva nastala jer su ga pogrešno potpisali na televiziji. 'Mi jesmo u koaliciji s HDZ-om, ali ja nemam mandat predstavljati koaliciju ili druge članice koalicije. Predstavljam samo one u ime kojih ja sudjelujem u tome', poručio je Budimir.

S HDZ-om, navodi, predstoje razgovori. 'Izmijenili smo međusobno neke stavove, ali nužno je da oni završe suradnju s IFO institutom. Onda ćemo kao koalicijski partneri sjesti i napraviti nešto konzistentno. Trebamo se usuglasiti što je moguće u većoj mjeri', kaže Budimir. Za predsjednika HSLS-a Darinka Kosor situacija oko Budimira ne postoji. 'Koalicija je reformski orijentirana, što potvrđuju istupi predsjednika HDZ i našeg ekonomskog stratega. Konačni program koalicija će objaviti u rujnu', poručuje Kosor. Za pogrešan dojam o statusu Josipa Budimira također je okrivio medije.