ISTRAŽILI SMO!

Što Slavonci i Baranjci spremaju princu Charlesu i vojvotkinji Camilli

13.03.2016 u 08:00

  • +3

Proba konjičke predstave koja će biti izvedena prilikom posjeta vojvotkinje Camille

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: Tatjana Janković

Bionic
Reading

Vozač ili vozačica osječkog tramvaja svojim će budućim naraštajima imati što pričati: 'Vozili smo engleskog princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu.' Priča za unuke dogodit će se sljedećeg tjedna kada će, prema najavama, slavni par posjetiti Osijek, a od Tvrđe do središta grada, odnosno osječke crkve Svetog Petra i Pavla, dovest će se upravo tramvajem. Tportal je istražio kako se Osijek, Đakovo i Baranja spremaju dočekati uvažene goste

'Bit će to izvanredna vožnja, s dva standardna tramvajska vozila koja su već prošla provjeru i udovoljavaju vožnji prinčevskog para. Budući da se ne radi o velikoj udaljenosti, neće biti potrebe za stopiranjem prometa i ne očekujemo neki zastoj', kažu u osječkom Gradskom prijevoznom poduzeću.

Za dolazak britanskog princa Charlesa i njegove supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla, u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku intenzivno se pripremaju.

'Dolazak kraljevskog para u našu županiju ima jako veliku važnost u smislu vidljivosti i županije i grada. Uz glavni grad Zagreb, za posjet su izabrani i Osijek te Đakovo i Zlatna Greda. To će zasigurno u ovom vremenu zatrpanosti informacijama, kada je teško zadržati fokus javnosti, nama podići vidljivost na svjetskoj razini. Bit će to velika i značajna promocija prirodnih ljepota i destinacija našeg kontinentalnog turizma. U konačnici, doći ćemo do izražaja u odnosu na druge gradove sličnih zemalja. Isto tako, vjerujem da će taj posjet pomoći i u gospodarskom smislu', smatra osječki dožupan Dragan Vulin.

Prema itinereru, slavni par će stići u Hrvatsku 14. ožujka, a tog će se dana najprije sastati s predsjednicom države Kolindom Grabar Kitarović te premijerom Tihomirom Oreškovićem. Potom će obići Gornji grad, HNK i prisustvovati proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj.

Drugi dan, premda se još očekuje potvrda protokola iz britanskog veleposlanstva, britanski prijestolonasljednik i njegova supruga trebali bi stići u Osijek u 11.40 na Trg Svetog Trojstva u Tvrđi, jedan od najstarijih osječkih trgova iz 18. stoljeća, gdje će ih dočekati gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. U pratnji gradskog i županijskog vodstva, princ Charles i njegova supruga prošetat će Tvrđom. U organizaciji osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u prostorijama Zgrade Glavne straže, sastat će se s predstavnicima različitih religijskih i lokalnih manjinskih zajednica.

Kraljičin pradjed je rođen u Osijeku

Na pitanje novinara o krvnoj vezi kraljice Elizabete s Nikolom Šubićem Zrinskim, prema analizi koju je napravio hrvatski povjesničar Goran Mladineo, britanski veleposlanik odgovorio je da ne zna je li to točno. Naglasio je, međutim, da je britanska kraljevska obitelj povezana s cijelim nizom kraljevskih obitelji diljem Europe. 'Znamo da je kraljičin pradjed rođen u Osijeku, vojvoda Franjo, otac kraljice Mary, što daje dodatno lijepu notu prinčevu posjetu Osijeku', istaknuo je u razgovoru veleposlanik Cliff.

Vojvotkinja od Cornwalla, naime, aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, pa će se i ovom prilikom sastati s hrvatskim stručnjacima i aktivistima koji se bave problemom seksualnog nasilja u ratu. Prema daljnjem rasporedu, obići će Državnu ergelu u Đakovu, jednu od najstarijih farmi konja u Europi, poznatu po svojim lipicancima. Đakovačku ergelu je prije 43 godine posjetila i kraljica Elizabeta II.

Za to vrijeme Princ Charles, koji je predani zagovornik zaštite okoliša i održivog razvoja, posjetit će Eko centar i izletište Zlatnu Gredu u Baranji. Riječ je o projektu Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, koji ima za osnovni cilj kroz edukaciju javnosti i razvoj eko turizma, očuvati prirodne te kulturne i tradicijske resurse srednjeg Podunavlja i Kopačkog rita. Eko centar Zlatna Greda pionir je u organizaciji ekološki odgovornih putovanja na području Hrvatske.

'Program posjeta osmišljen je tako da se prezentiraju naše prirodne bogatstvo i potencijali našeg kraja u razvoju ekološkog turizama. Također ćemo predstaviti naš dosadašnji rad te planove za unaprjeđenje ponude Eko centra nakon njegova otvorenja, krajem travnja 2016. Predstavit će se vrijednosti Parka prirode Kopački rit, tradicijski zanati (ribolov i kovačnica), omogućit ćemo obilaske Parka u kanuima i/ili kajacima. Uvjerena sam da će Princa Charlesa jako zanimati nama najvažniji sadržaj - edukacija učenika o održivom razvoju i zaštiti prirode Srednjeg Podunavlja. I na kraju, naravno, tu je nezaobilazna gastronomija: slasna jela našeg Podunavlja', otkrila je za tportal Adela Sadiković iz udruge Zeleni Osijek.

U susretu s kraljevskom visosti sudjelovat će i partnerske organizacije i institucije poput Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatskih šuma, Općine Bilje i brojnih drugi institucija te prekograničnog partnera Grada Sombora. Britanskom princu bit će uručen poklon koji će sadržavati tradicionalne proizvode Slavonije i Baranje te fotomonografiju Živi Dunav, koju je izradio Zeleni Osijek

Na pitanje o sigurnosnim mjerama koje su poduzete, iz Ravnateljstva policije odgovorili su da će se na svim mjestima posjeta, odnosno na području svih policijskih uprava, Uprava za posebne poslove sigurnosti rukovoditi i koordinirati provedbom mjera osiguranja i zaštite kako osoba, tako i objekata te prostora sukladno sačinjenom planu osiguranja koji se smatra tajnim dokumentom i podložan je određenim izmjenama.


'Možemo potvrditi da je policija u potpunosti pripremljena i opremljena za izvršenje te službene zadaće sukladno sačinjenom planu osiguranja, a na temelju protokolarnih zahtjeva i operativno-sigurnosnih prosudbi. Također, prema za sada raspoloživim saznanjima, ne očekuju se nikakve posebne restrikcije vezane uz promet na području svih mjesta posjeta, osim kraćih zastoja za vrijeme prolaska štićene kolone', stoji u odgovoru.

Nakon Hrvatske, princ Charles i njegova supruga Camilla svoju će turneju nastaviti po regiji posjetom susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu.

Vojvotkinja u svom prvom, a princ četvrtom posjetu Hrvatskoj

Za razliku od svoje supruge kojoj je to prvi posjet, princ Charles bio je već četiri puta u Hrvatskoj. Nakon prvog posjeta 1978. godine, ostala tri posjeta odigrala su se u neovisnoj Republici Hrvatskoj. Godine 1993. u Splitu je obišao britanske vojnike u sastavu UN-a, zatim u veljači 1996. posjetio je Dubrovnik, a pola godine kasnije i Mljet. Prema riječima britanskog veleposlanika Iana Cliffa, 'princ Charles je svjedočio ratnim razaranjima, a sada dolazi u posjet državi koja ulaže maksimalne napore da prevlada nasljeđe rata i izgradi prosperitetno društvo'.