IMAMO 240 SKRIVENIH POREZA

Strani investitori traže od Vlade 5 hitnih mjera

23.04.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Inozemni investitori Vladi su predložili pet hitnih mjera za otklanjanje prepreka stranim ulaganjima u našu državu. Riječ je o razmjerno jednostavnim koracima koji bi puno pridonijeli privlačnosti Hrvatske, rekli su predstavnici 1.500 stranih poduzeća koja su već investirala u Hrvatsku, a okupljena su u sedam gospodarskih komora: Američkoj, Austrijskoj, Hrvatsko-britanskoj, Kanadsko-hrvatskoj, Talijanskoj, Njemačko-hrvatskoj i Nordijskoj komori.

'Predlažemo da se poštuju zakonski rokovi za izdavanje dozvola koje su propisale vlasti, kako ne bi dolazilo do zastoja pri ulaganjima', rekla je Andrea Doko Jelušić iz Američke gospodarske komore, napominjući da se oko pet prijedloga usuglasilo svih sedam komora. Predložila je i osnutak jedinstvenog državnog tijela koje bi rješavalo prigovore ulagača, pri čemu je Vladi sugerirala da pri promjeni zakona konzultira i strane investitore, navodi Glas Slavonije

U Hrvatskoj postoji više od 240 skrivenih poreza, odnosno parafiskalnih nameta, uočilo je sedam komora. Ulagači traže njihovo smanjenje ili potpuno ukidanje, jer svojom visinom i nepreglednošću, kažu, opterećuju gospodarstvo. Doko Jelušić predložila je vlastima da sve javne nabave provode preko aukcija na internetu, gdje ponuditelji mogu sudjelovati anonimno, prema iskustvima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i još 40 zemalja. Investitorima je i dalje teško unaprijed izračunati porezne i druge obveze.

Budući da od različitih tijela u Hrvatskoj ne dobivaju iste informacije, 'predlažemo da mišljenja koja daje središnja porezna uprava budu obvezujuća za sve niže razine', rekla je Doko Jelušić. Sve prijedloge strani ulagači već su iznijeli ministrima Gordanu Marasu i Ivanu Vrdoljaku te MVEP-u, a planiraju sastanke s još nekim članovima Vlade, rekla je Zrinka Božić iz Njemačko-hrvatske gospodarske komore.