ČAROBNI NAPITAK

Sve Turudićeve poznate 'slučajne' kavice

11.09.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Proizvođači kave mogli bi odabrati novo lice za svoje reklamne kampanje – moćni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić voli taj napitak, a i često ga ispija u zanimljivom društvu, zbog čega se više puta javnost pitala je li Turudić u sukobu interesa. Tajnovita jutarnja kavica sa šeficom HDZ-ove izborne kampanje i bivšom kninskom gradonačelnicom pod istragom Uskoka Josipom Rimac, koju je razotkrio tportal, prigoda je da se prisjetimo i nekih drugih Turudićevih konspirativnih uživanja u tom napitku koji nam svakodnevno pomaže da ostanemo budni

Godine 2011., baš kad je Hrvatsku potresao skandal kriminala u nogometu i istraga u sklopu koje su uhićeni čelnici nogometne sudačke organizacije, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića mediji su snimili kako ispija kavu s apsolutnim gospodarom hrvatskog nogometa Zdravkom Mamićem. Bila je to prva tajna kavica koja je javno dovela u pitanje sudački integritet šefa Županijskog suda.

Dvije godine kasnije, 2013. Turudićeva kava s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem baš u danima kad se pred sudom kojim Turudić predsjedava vodi proces protiv Brkićevog HDZ-a, ponovno je bacila sjenu na Turudićevu karijeru. S Brkićem je uhvaćen na kavi u mirnom kafiću u slijepoj ulici na zagrebačkom Črnomercu, a novinare Večernjeg lista tada je uvjeravao kako je to bio tek 'slučajan susret'.

'Slučajno smo se tamo sreli. Stanujem u blizini kafića i svako jutro tamo pijem kavu. Vidio sam da prolazi Brkić pa sam ga pozvao. Kamo vi idete? Pa ja njega poznajem niz godina. Vidjeli ste da je to trajalo kratko. Naravno da pazim s kim pijem kavu i s kim se družim. Ne pijem kavu s kriminalcima, ali nikad neću odbiti kavu s nekim koga poznajem pet ili deset godina, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripada', rekao je Turudić tada novinarima poručivši i kako 'imaju prestroge kriterije'.

Ti su novinari bolje prošli od novinarke tportala koja je ovog petka o susretu s Josipom Rimac pokušala pitati i samog Turudića, međutim već na početku razgovora nervozno je upitao kako se uopće usuđuje postavljati takva pitanja te je, uz rječnik neprimjeren jednom visokom sudskom dužnosniku, počastio uvredama.

Doznalo se i da Turudić svake subote kavu pije s Miroslavom Šeparovićem, kumom Vladimira Šeksa, sucem Ustavnog suda i bivšim obavještajcem, da je 2012., baš dok je sudio Ivi Sanaderu, rado ispijao kave s tadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Brankom Bačićem, jednim od ključnih svjedoka u procesima protiv Sanadera.

Ali nije samo zbog 'političkih' kavica Turudić bio sumnjičen za sudačku pristranost. Početkom ove godine čak je i Severina tražila njegovo izuzeće, jer Turudić svaki dan pije kavu s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem koji zastupa oca njezina sina Aleksandra i bivšeg životnog partnera Milana Popovića