bez nadzora

Tempirana bomba od plastičnog otpada prijeti Zagrebu. Tvrtka je otišla u stečaj

14.10.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Scenarij iz Osijeka mogao bi se dogoditi i Zagrebu. Stiže ozbiljno upozorenje stručnjaka jer deseci tisuća tona plastike i drugog otpada već godinama stoje bez nadzora na zagrebačkom Žitnjaku

Tvrtka koja je gospodarila otpadom završila je u stečaju, a goleme količine ostale su na otvorenom. Ima tu od plastike do kanistera s nepoznatim tvarima, rečeno je u RTL-u Danas.

Napušteni "grad smeća" na periferiji Zagreba, tempirana ekološka bomba, na Žitnjaku je godinama bez nadzora.

Gomila plastike i drugog otpada na području propale tvrtke Dioki svakim je danom sve veća iako je odlagalište 2020. službeno zatvoreno.

"U protekle tri godine ta količina se sigurno utrostručila i u ovom trenutku na području Diokija ima sigurno 50-tak tisuća tona različitih vrsta otpada. Najviše plastike međutim u zadnjih godinu dana se pojavila ogromna količina građevinskog otpada" upozorava Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Već na prvi pogled jasno je da su na jednom mjestu nabacane sve vrste otpada. Od drva i šute preko starih peći, azbestnih ploča, pa sve do i opasnih kanistara. Svega nekoliko kilometara od samog središta Zagreba tisuće tona stoje bez ikakvog nadzora. Ima tu stakla i pet ambalaže i plastike, ali i kontejnera s nepoznatim, potencijalno opasnim i lako zapaljivim materijalima.

Ekobombu Zagrepčanima je ostavila tvrtka E-kolektor koja je imala dozvolu za gospodarenje otpadom, ali je u međuvremenu završila u stečaju. Prostor je napušten. Svatko može ući, nadzora nema. Nakon zagrebačkog potresa bivši Dioki postao je skladište šute i građevinskog otpada.

"Tu dolaze ljudi izbacuju kamioni svakodnevno otpad kakav god želite. Bez apsolutno ikakvog nadzora. I sami smo ušli, nema zaštitara, neka nikoga", govori Pavlović iz udruge.

IZ Ureda zagrebačkog gradonačelnika, u pisanom odgovoru, pohvalili su se da su ogradili dio kojem je vlasnik Grad Zagreb i da na tom dijelu otpada nema. 

"Ovo na što se referirate je privatno vlasništvo i tvrtka koja je sada u stečaju je imala dozvolu za gospodarenje otpadom. Radi se o slučaju iz nadležnosti Državne inspekcije", odgovaraju u Gradu Zagrebu.

RTL  je poslali upit i Državnom inspektoratu i resornom ministarstvu, ali odgovor nisu dobili.