glavna tajnica ministarstva

Tko je Marica Mikec i zašto je na meti EPPO-a?

16.02.2024 u 23:04

Bionic
Reading

Prema posljednjim informacijama danas su u sklopu akcije EPPO-a osim Davoru Trupkoviću i Krešimiru Račiću u Ministarstvu kulture pretraženi ured i dom glavne tajnice tog ministarstva – Marice Mikec – zbog sumnje da je možda namjerno pogodovala prilikom dodjele poslova 3D snimanja objekata kulturne baštine Geodetskom fakultetu

Iz dosadašnjih izvida proizašle su informacije da je Mikec parafirala ugovor o 3D snimanju zgrada nakon potresa – ugovor za koji se sumnja da je bio antidatiran. Policija je uzela dokumentaciju iz njezina stana i ureda te pretražila server s mailovima koje je slala. No, ona nije uhićena.

Marica Mikec je pravnica iz redova HDZ-a, a u Ministarstvo kulture na poziciju glavne tajnice došla je 2021. Kako piše Jutarnji, u posljednjoj imovinskoj kartici piše da ima neto plaću u iznosu nešto većem od tri tisuće eura. Prije dvije godine prijavila je kredit od 13.000 eura, a posjeduje čitav niz oranica, livada i šuma u mjestu Gradec koje je naslijedila, kao i kuću s okućnicom koju je procijenila na svega 6636 eura. Ima i dvije štednje u eurima stečene nasljedstvom, od gotovo 30.000 i 8000 eura.

Mikec je na parlamentarnim izborima 2015., dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, bila na listi te stranke u drugoj izbornoj jedinici. No na posljednjim parlamentarnim izborima nije bila na listi.

Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa podnesena je jedna prijava protiv nje radi navodnog zapošljavanja bliske osobe, ali postupak nije pokrenut jer nije dokazana kumska povezanost s tom osobom.