ministrica Divjak

'Treba provjeriti diplome u svim sektorima. Nema mjesta za varalice!'

31.01.2019 u 21:13

Bionic
Reading

U akciji provjere vjerodostojnosti diploma koju je u hrvatskim školama pokrenulo resorno ministarstvo oko 400 diploma na provjeru zaprimio je zagrebački Filozofski fakultet. Nakon što je provjereno njih oko 280 pronađene su tri lažne, najstarija datira iz 2000. godine. Hoće li kontrola diploma pronaći još lažnih nastavnika i treba li provjeravati i druge sektore osim obrazovnog u emisiji HRT-a Tema dana govorila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Na pitanje brine li ju što bi kompletna provjera mogla pokazati ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da nas sve treba brinuti situacija kada je sustav ugrožen, kada smo dali priliku varalicama da ugroze dignitet nastavnika.

'To je vrlo loša poruka i učenicima. To je bio motiv za davanje naputka školama da se provjere sve diplome koje nisu provjerene te da se uspostavi procedura da se kod novog zapošljavanja obavezno provjeravaju diplome', rekla je ministrica za HRT.

'Kada govorimo o sustavu, ako nema garancije da u školi rade učitelji i nastavnici koji su završili adekvatne studije, koji su kompetentni, onda ne možemo imati niti povjerenje u sustav. Moja je zadaća štititi sustav i dati vrlo jasnu poruku učenicima i roditeljima da su škole okruženje u kojem je nulta tolerancija za bilo koju vrstu varanja', naglasila je Divjak.

Kako je moguće da je netko 18 godina radio u školi, a da se to nije primijetilo te obrazovao 18 generacija učenika bez diplome?

Treba uzeti u obzir da su to sustavi gdje je bilo kad se školama predala diploma vrlo se rijetko provjeravala. Ali, nije to tako samo u školama nego i svuda u javnim i državnim službama. Sigurna sam da se rijetko provjeravaju i u tvrtkama. S takvom praksom treba prekinuti odnosno uspostaviti dobro praksu provjere i to raditi sustavno. U idućih godinu dana ćemo provjeriti sve diplome u školama i fakultetima i agencijama koje su vezane uz sustav odgoja i obrazovanja. Pravilo treba postati i provjera diploma kod svakog novog zapošljavanja.

Od te tri diplome jedna je na otoku i dvije su u istočnom dijelu Hrvatske, dakle u krajevima koji se bore s depopulacijom i iseljavanjem, i teško se bore sa zadržavanjem kadrova, jesu li zato možda u ovom slučaju ranjiviji?

Ne bih ja to tako rekla. U jednom od pokušaja zapošljavanja s lažćnom diplomama je bilo u Zagrebu. Zahvaljujem ravnateljima koji su među prvima pokrenuli provjere. Jedna ravnateljica je pokrenula provjeru svih diploma i jedna se diploma našla da je krivotvorena. Ovo je pojava za koju moramo ne samo pronaći način kako se boriti protiv nje nego i naći načine kako već u startu onemogućavati zapošljavanje te uspostaviti sustave provjere.

  • +11
Ministrica Divjak u posjeti OŠ Jabukovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Što je s drugim resorima, vi ste odlučili provesti kontrolu u svome, nerijetko se postavlja pitanje kompetencija i diploma, ljudi su naročito osjetljivi na natječaje u državnim službama i pogodovanja, treba li sličnu akciju provesti i u drugim sektorima?

Treba. To će vraćati povjerenje i u sustav obrazovanja i javne službe. Puno je diploma koje treba provjeriti, ali i sama poruka da se provjerava je važna. Treba provjeriti i diplome koje nisu izdane u Hrvatskoj.

A što ćemo s onima koji su kupili prave diplome, kako tome uopće ući u trag, pokušava li se uopće?

Mislim da je u Hrvatskoj dosta teško kupiti pravu diplomu. Ako neka diploma i izgleda kao prava mora postojati upis svih ocjena i to se može provjeriti.