nespojive dužnosti

Tri zastupnika odmah su zamrznula mandate, ovo su njihove zamjene

17.05.2024 u 22:23

Bionic
Reading

Troje zastupnika, DP-ovi Ivana Mujkić i Ivo Ćaleta Car te HDZ-ova Danica Baričević u petak su svečano prisegnuli, u 11. saziv Hrvatskog sabora ulaze kao zamjene kolegama koje su mandate stavile u mirovanje

Mujkić je zamjena Josipu Dabri, a Ćaleta Car Ivanu Šipiću, dvojici DP-ovih ministara čije su nove dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa im mandati miruju. Baričević, koja je bila zastupnica i u 10. saborskom sazivu, mijenja Damira Krstičevića koji je svoj mandat također stavio u mirovanje.

Svih troje je prisegnulo da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, poštivati pravni poredak, i zauzimati se za svekoliko napredak Republike Hrvatske. Tim kadrovskim odlukama, Hrvatski sabor zaključio je maratonski dan u kojemu je iskazao povjerenje 16. hrvatskoj Vladi od neovisnosti i trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića (HDZ).

  • +19
Izglasano povjerenje Vladi HDZ-a i DP-a Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Idući tjedan Sabor će zasjedati od utorka do petka, a onda dva tjedna neće raditi. Naime, Hrvatsku očekuju europski izbori, ima dosta zastupnika koji su i kandidati na tim izborima, a i Dan državnosti, 30. svibnja, koji je blagdan i neradni dan, pada u četvrtak, objasnio je razloge za takav plan rada, predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL