NATO SAVEZNICI

Turska i SAD razgovarali o Ukrajini, Gazi i bilateralnim pitanjima

09.03.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Turski i američki dužnosnici održali su iscrpne razgovore o ratovima u Ukrajini i Gazi te raznim bilateralnim pitanjima tijekom sastanaka u Washingtonu, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak navečer

NATO saveznici počeli su sastanke, nazvane Strateški mehanizam, u četvrtak kako bi razgovarali o naporima da se prevladaju duboka politička neslaganja i poboljša suradnja u drugim područjima.

Veze između dva saveznika zategnute su zadnjih godina zbog rastućih neslaganja oko niza pitanja, premda su odnosi od tada dobili na zamahu nakon što je Ankara odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da su dužnosnici održali nekoliko krugova razgovora o temama uključujući Siriju, Ukrajinu, Gazu, suradnju obrambene industrije, energetiku i borbu protiv terorizma. Fidan je rekao da je ponovio stajalište Turske da je nužan trenutačni i trajni prekid vatre u Gazi i naglasio potrebu da dvije zemlje učine više kako bi ublažile humanitarnu katastrofu i utrle put izraelsko-palestinskom rješenju s dvije države.

Također je razgovarao o načinima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, ponavljajući da Ankara vjeruje da je vrijeme za razgovor o putovima prema kraju rata, ali da Turska ne vidi tu spremnost Kijeva i Moskve.

Saveznici se i dalje ne slažu oko niza pitanja, poput turske nabave ruskih obrambenih sustava S-400 i američkih sankcija izazvanih time, zbog čega je Turskoj onemogućena nabavka borbenih zrakoplova F-35. Turska je također duboko zabrinuta zbog američke potpore kurdskim militantima u Siriji, koje Ankara smatra teroristima.