Darija Dugina

U eksploziji automobila ubijena kći bliskog Putinovog saveznika

21.08.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Darja Dugina, kći utjecajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina i bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina poginula je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS

Prema pisanju državnih medija, Darja Dugina preminula je nakon što je njen automobil eksplodirao dok se vozila kući.

BBC piše da je Dugin istaknuti ultranacionalistički ideolog poznat kao 'Putinov mozak' trebao biti u automobilu, ali je on u posljednji trenutak sjeo u drugi automobil.

Nepotvrđena snimka objavljena na Telegramu prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto nesreće, a BBC napominje da nije mogao neovisno provjeriti snimku. Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i osobni poznanik ženine obitelji, rekao je za TASS da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije. Kada je Dugina "skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio", rekao je Krasnov za TASS.

  • +2
Nedaleko od Moskve ubijena Darja Dugina Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE

"Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste", dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

Doda je da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

"To je auto njezina oca", rekao je Krasnov za TASS.

"Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno."

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu.

Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom sveučilištu, navodi TASS.

U ožujku 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njezina doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-a.